Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala

Novice


Arhiv: Uspešna akcija GZS ZGIGM za ustavitev zapiranja kamnolomov gradbenih podjetij v stečaju

Predstavniki gradbenih podjetij v stečaju so nas v januarju letos zaceli obveščati, da so jih obiskali rudarski inšpektorji in jim poslali odločbe o takojšnjem zapiranju njihovih kamnolomov, čeprav so jim ti isti inšpektorji še nekaj mesecev prej dajali pozitivne odločbe. Za takšno odločbo je stala po našem mnenju povsem samovoljna interpretacija enega od členov Zakona o rudarstvu. Pri tem pritožba ni zadržala izvršbe, kar je pomenilo, da bi morala samo največja dva slovenska kamnoloma že do konca februarja zaustaviti poslovanje in odpustiti preko 150 zaposlenih.

Takšno potezo inšpektorata in Ministrstva za Infrastrukturo in prostor (MZIP), ki je stalo za temi postopki, smo na ZGIGM na GZS ocenili kot popolnoma nerazumno in škodljivo in ju pozvali k njeni odpravi, saj je bila v škodo delodajalcem, delavcem, upnikom in državi. Prvim je onemogočala prihodke za ustvarjanje dobička, drugim plače, tretjim zmanjševala premoženje, državi pa za daljše obdobje onemogočala pobiranje koncesnin, prihodkov iz naslova davkov, trošarin in ji povečevala stroške za nezaposlene. Poleg tega enega od kamnolomov praktično ni bilo moč zapreti že zaradi same varnosti.

V ta namen smo s predstavniki MZIP in predstavniki prizadetih podjetij, Združenjem stečajnih upraviteljev, na koncu pa še z Ministrstvom za pravosodje organizirali več sestankov, kjer smo izpostavili nesmiselnost in gospodarsko škodo, ki je s tem nastala.

V letošnjem septembru so iz taistega ministrstva podjetjem poslali nove odločbe, ki so preklicale stare odločbe in so oktobra postale tudi pravnomočne, kar je zadevo vrnilo v prvotno stanje in kamnolomi podjetij v stečajih lahko spet naprej normalno poslujejo.

Direktor ZGIGM pri GZS
Mag. Jože Renar

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.