Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala

Novice


Arhiv: Zaključki konference Pokrizni socialni dialog v gradbeni panogi

GZS, četrtek, 20.6.2013: Na GZS je danes potekala mednarodna konferenca posvečena socialnemu dialogu v gradbeni panogi. Domači in tuji predstavniki panožnih delodajalcev in delojemalcev so obravnavali situacijo v dejavnosti gradbeništva v gospodarsko manj uspešnejših državah, v Sloveniji, Na Hrvaškem, Madžarskem in v Bolgariji, predstavili pa so tudi prakso regulacije gradbene panoge v gospodarsko uspešnejših državah z pri nas še ne uveljavljenimi oblikami sodelovanja predstavnikov panožnih delodajalcev in delojemalcev. V zahodno evropskih državah zaradi že več desetletne zgodovine ustanovitve paritetnih skladov za razliko od Slovenije sodelovanje socialnih partnerjev nima za posledico le izboljšanje položaja podjetij in zaposlenih v panogi, temveč tudi zaščito gradbenih podjetij in ohranjanje delovnih mest v panogi. Glas socialnih panožnih partnerjev tako tudi izrazito usmerja ravnanja tudi državni administraciji.
V zahodno evropskih državah se prav zaradi tovrstne praske za razliko od Slovenije napori socialnih partnerjev ne usmerjajo samo v izboljšanje položaja podjetij in zaposlenih v panogi v sodelujočih državah, temveč le v nadgradnjo odnosa, ki diktira tempo in naloge tudi državnemu aparatu.
Partnerske države so namreč ugotovile, da morajo obstoječe modele v zakonodaji, ki izhajajo še iz obdobja socializma nadgraditi z novimi učinkovitejšimi. Pri tem je smotrno uporabiti najboljše panožne prakse v evropsko uspešnejših gospodarskih okoljih. Nadalje je v socialni dialog pa je v sodelujočih državah, Sloveniji na Hrvaškem, Madžarskem in v Bolgariji treba vgraditi tudi demografske trende in ga usmeriti v čim bolj racionalne vode, z namenom maksimizirati pozitivne učenke ob minimalnih stroških za oba socialna partnerja. Od države se pa morajo socialno partnerji hkrati zahtevati vzpostavitev zakonskega okvira in pozitiven pristop, ter spodbude za socialnim partnerjem za ustanovitev paritetnih skladov.
V enoletnem projektu Pokrizni socialni dialog v gradbeni panogi (SODICO), ki ga vodi ZGIGM so partnerji iz Slovenije, Bolgarije, Hrvaške in Madžarsko s podporo evropskih panožnih združenj ugotavljali interes in potrebo socialnih partnerjev, po ustanavljanju paritetnih skladov na različnih področjih (odpravnine, poklicno usposabljanje, nadomestila delodajalcem i n delavcem v času slabega vremena, itd).
V projektu SODICO so vsi vključeni partnerji zaključili, da so paritetni skladi še vedno mnogo premalo poznani med socialnimi partnerji, državnimi organi in političnimi odločevalci. Partnerji ugotavljajo, da je treba ustaviti pešanje sposobnosti predstavniških teles socialnih partnerjev, združenj delodajalcev in zbornic ter sindikatov, v sodelujočih državah.
Realne možnosti za ustanavljanje paritetnih skladov v kriznih razmerah bodo v sodelujočih državah lahko pokazale šele študije izvedljivosti, priprava koncepta ekonomskih modelov primernih za implementacijo ter delovni obiski v tujih paritetnih skladih in podrobna seznanitev z modelom upravljanja. Prav tu lahko deležniki, socialni partnerji s podporo predstavnikom države, že izkoristijo prednosti dobrih praks v EU in se tako izognejo težavam s katero se že srečevali pri ustanavljanju paritetnih skladih v Evropi.
Z razvojem ideje ustanovitve paritetnega sklada in promocijo paritetnih skladov v gradbeni panogi bo treba nadaljevati, le-ta praksa je nenazadnje lahko dobra zasnova ustanovitvi paritetnih skladov tudi v ostalih gospodarskih panogah.

Več o projektu Pokrizni socialni dialog v gradbeni panogi: sodico.gzs.si
Gradivo z dogodka: http://sodico.gzs.si/slo/project_events_2012_2013







Sodelujoči v projektu SODICO:  Bernd Merz (BG BAU), Domenico Campogrande (FIEC), Valentina Smrkolj (GZS ZGIGM), Ioanis Parteniotis (FCIW PODKREPA), Jasenka Vukšić (SGH), Matthias Wohlgemuth (WKÖ Bau), Stilian Ivanov (BCC), Pete Zoltan (EVOSZ), Judit Albert (EVOSZ), Tatjana Gračić (HUP), Gyula Pallagi (EFEDOSZSZ), Ognyan Dimov (FCIW PODKREPA), Domagoj Ferdebar (SGH), Romana Josič (SDGD Slovenije), Oskar Komac (SDGD Slovenije), Jože Renar (GZS ZGIGM)




Dogodek je delno sofinanciran iz sredstev Evropske komisije,
DG zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje.



 

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.