Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala

Novice


Arhiv: GZS ZGIGM pripravila pobudo za revizijo poklicnih standardov

GZS ZGIGM je v mesecu aprilu 2013 pripravila in v začetku maja 2013 oddala pobudo za revizijo poklicnih standardov za dejavnost gradbeništva.

Pobuda bo obravnavana na naslednji seji Področnega odbora za poklicne standarde pri CPI za: Arhitekturo, gradbeništvo, rudarstvo.


Ozadje teme:
Na področju gradbeništva so se v Sloveniji in v Evropski uniji zgodile večje spremembe. V Sloveniji beležimo upad gradbenih del v novogradnjah predvsem v stanovanjski gradnji, upad čeprav manjši, pa je opazen tudi v gradnji infrastrukturnih objektov. Zmanjšanje gradbene dejavnosti glede na pokazatelje verjetno nekaj časa ne bo doseglo visokih ravni v letih 2006–2009. V okviru Evropske unije se postavlja kot prioriteta podnebno-energijska politika in s tem energijsko učinkovita prenova obstoječih stavb ter uporaba obnovljivih virov energije v stavbah. Predvideva se, da bodo morale vse javne stavbe zadostiti pogoju porabe čim manj energije, za pokrivanje potreb pa uporabljati čim bolj energetsko učinkovite tehnologije in kar največ obnovljivih virov.

Evropska zakonodaja zahteva, da bomo po letu 2020 v EU lahko gradili le še skoraj nič energijskih stavb. Zavezuje nas podnebno energijski sveženj ukrepov 20-20-20 do 2020, po katerem moramo zmanjšati emisije toplogrednih plinov za 20 odstotkov, zvišati energetsko učinkovitost za 20 odstotkov in povečati delež obnovljivih virov energije za 20 odstotkov. Leto 2020 je pred vrati zato ciljev skoraj nič energijske gradnje ne bomo mogli doseči brez dobro usposobljenih izvajalcev gradnje. A je Slovenija s strani Bruslja v aprilu 2013 prejela drug opomin, saj bi Direktivo o energetski učinkovitosti stavb morala kot članica EU v nacionalno zakonodajo prenesti do 9. julija 2012. Članice EU morajo na podlagi te direktive določiti in uporabljati minimalne zahteve glede energetske učinkovitosti novih in obstoječih stavb, zagotoviti certificiranje energetske učinkovitosti stavb ter zahtevati redne preglede ogrevalnih in klimatskih sistemov ... več v celotnem besedilu pobude!

 

 


Pripeti dokumenti

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.