Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala

Novice


Arhiv: MF: Stališče glede finančnih zavarovanj pri javnem naročanju-NAVODILO za JN

Objavljamo novo navodilo MF za vse javne naročnike. Uporaba dokumenta sicer ni obvezna, je pa priporočljiva!

OZADJE TEME:  

V oktobru je na našo pobudo in v sodelovanju z Direktoratom za javno naročanje Ministrstvo za finance pripravilo Stališče glede finančnih zavarovanj pri javnem naročanju (priponka). – To je priporočljivo a neobvezno navodilo javnim naročnikom v zvezi z omejevanjem zahtevanih bančnih garancij po obsegu, velikosti in trajanju. Od navodila gradbeniki v praksi pričakujemo izrazito zmanjšanje nenormalnih zahtev javnih naročnikov v gradbeništvu po garancijah, ki so pogosto povsem neprimerljive s poslovnimi običaji v svetu. Takšna praksa izjemno obremenjuje naša izvajalska podjetja, saj vsi vemo, kako težko je bančne garancije pridobiti od slovenskih bank in kako drage so.

Na Direktoratom za javno naročanje pričakujejo , da bi upoštevanje navodila moralo zaživeti v praksi v roku dveh ali treh mesecev. V preteklem tednu pa so že pripravili izobraževanje za javne naročnike na to temo.

Da pa bi navodilo v praksi res zaživelo, na ZGIGM vse naše člane, ki se prijavljate na javne razpise za izvajanje gradbenih projektov ponovno prosimo, da si stališče dobro preberete in javne naročnike neposredno opozarjate, če njihove zahteve po finančnih zavarovanjih odstopajo od priporočila. Poleg tega pa vas prosimo, da tudi nas ažurno obveščate o teh odstopanjih, da bomo lahko od ministrstva zahtevali ustrezna ravnanja. Povezani prav gotovo lahko dosežemo več.


Pripeti dokumenti

Fotogalerija

 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.