Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala

Novice


Arhiv: Za boljše razmere v gradbeništvu, odprti prvi okoljski predpisi

Konkretni predlogi predpisov GZS, zakonskih, uredbenih in pravilniških, ki bi hitro pomagali gradbeništvu, so od danes na mizi ministrstev. Delegacija GZS jih je zjutraj na tretjem delovnem sestanku natančno predstavila predstavnikom ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT). MGRT je že napovedal prve sestanke s predstavniki drugih ministrstev na to temo. S predlaganimi ukrepi želi GZS urediti težavne razmere v gradbeništvu zaradi bančnih garancij, slabe kakovosti zaradi načela najnižje cene ob pomanjkanju predpisanih standardov gradnje, predlagali pa smo tudi arbitražni postopek za bistveno hitrejše reševanje gospodarskih sporov.

Delegacija GZS je predstavila predstavnikom MGRT tudi zelo urgentno odklonilno mnenje o napovedanih višjih trošarinah na energente. Menimo, da bi se te na podlagi primerjanih analiz z drugimi državami EU nujno morale znižati, ne pa zvišati. Ob tem smo podali tudi nekaj konkretnih predlogov na področju drugih okoljskih dajatev ali prispevkov.

Prihodnji petek, na četrtem sestanku med predstavniki MGRT in GZS, odpiramo temi podaljšanja rokov za črpanje kohezijskih sredstev v primeru upravičenih razlogov in poenostavitve viznega režima za poslovneže. Sledil bo seznam nujnih investicij za zagon s popisom ovir in strokovna revizija Nature 2000. V naslednjih dneh bomo temeljito pregledali nove predloge ukrepov, ki nam jih gospodarstveniki zelo pridno pošiljajo. Najbolj pomembne bomo čim prej vključili v Agendo 46+ in jih predstavili na sestankih z delegacijo MGRT.

Vabimo vas, da nam vaše predloge kratkoročnih ukrepov za pravno državo, izboljšanje konkurenčnega okolja, nov razvojni zagon in odločno podporo izvozu še naprej pošiljate na naslov info@gzs.si (za: Agenda 46+) oziroma jh oddate preko spletne strani na portalu GZS >>>

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.