Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala

Novice


Arhiv: ZGIGM: Najnižja cena ne sme biti edin kriterij izbire izvajalca

 V časopisu Delu 19. 7. 2012 je bila v članku pod naslovom »Brdo bodo začeli graditi jeseni« (avtor Milka Bizovičar) citirana izjava direktorja Stanovanjskega sklada RS dr. Žige Andoljška, ki je na vprašanje Dela, katere kriterije bodo še upoštevali pri izbiri - sploh v primerih, ko so si ponudbe cenovno blizu - dejal: »Cena je edini kriterij izbire. Ostala dokumentacija služi izpolnjevanju pogoja in dokazovanju, da je ponudnik kompetenten in sposoben izvesti posel (reference, izobrazbena struktura, finančna boniteta ...).«

Na Zbornici gradbeništva in industrije gradbenega materiala pri Gospodarski zbornici Slovenije (ZGIGM) izražamo veliko skrb in nasprotovanje takšnemu načinu odločanja o izbiri izvajalca. S kriterijem najnižje cene pri izbiri najugodnejšega izvajalca v gradbeništvu imamo v Sloveniji izjemno slabe izkušnje, ki imajo za posledico propad mnogih podjetij v gradbeništvu in njihovih podizvajalcev. Navsezadnje se je po prenizki najnižji ceni zelo klavrno končal tudi razpis po katerem bi to naselje moralo že biti izgrajeno, danes pa imamo prav iz naslova tega projekta še vedno nepoplačane podizvajalce in poddobavitelje v milijonskih zneskih, za katere stanovanjski sklad ni prevzel nobene odgovornosti.

Žal slovenska praksa javnega naročanja v gradbeništvu po najnižji ceni nosi velik del odgovornosti za izjemno opustošenje v podjetij v panogi, ki bi težko našlo primerjavo v svetu. Pri nas se javni naročniki mnogo premalo zavedajo odgovornosti kaj naročanje po najnižji ceni pomeni brez zelo dobrega poznavanja stroke. Z nenatančnimi popisi iz projektov in po možnosti še podpisi pogodb po famoznem slovenskem modelu ključ v roke, ki je brez primerjave v svetu in se ob tem obnašajo kot popolni nepoznavalci panoge, dobesedno silijo izvajalce, da gredo s cenami mnogo prenizko kot so najnižje cene in za to ne prevzemajo prav nikakršne odgovornosti.

Na ZGIGM se bomo povsem strinjali z izbiro najugodnejšega ponudnika za izvedbo gradbenega projekta po najnižji ceni tudi v Sloveniji šele takrat, ko bo imel investitor kvalitetne in standardizirane popise z natančnim opisom del, ki jih je pri tem potrebno opravitiin kjer bo iz vsake pozicije posebej moč razbrati, ali je obračunana po realni ceni ali pa je cena dumpinška, ter seveda, da bodo naročnikovi ocenjevalci ponudb kompetentni, da to prepoznajo.

Zakaj namreč vse to lahko naredijo javni razpisovalci v sosednji Avstriji, kjer nas naša podjetja s svojimi izkušnjami opozarjajo, da jih avstrijski javni naročniki, po posameznih pozicijah v njihovih ponudbah posebej opozorijo, če so s cenami šli prenizko. In zakaj Avstrijci to vendar to počno? Zato, ker so odgovorni naročniki, ki se tako kot povsod v svetu v pravno urejenih državah zavedajo, da tveganje prenizko podpisanih pogodb v gradbeništvu nosi predvsem naročnik.

Stališčs GZS - vaša pobuda

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.