Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala

Novice


Arhiv: Stališče GZS do novega nepremičninskega davka

Z uvedbo protikriznega nepremičninskega davka Ministrstvo za finance pričakuje 160 milijonov evrov svežega denarja. Ta davek ne bo obremenil le lastnikov stanovanj, ki so fizične osebe, temveč tudi pravne osebe, ki imajo v lasti stanovanja ali zemljišča, predvidena za investicije. Gre zlasti za podjetja v stečaju ter podizvajalce, ki so postali lastniki nepremičnin s kompenzacijami, v zameno za plačilo v denarju. Z uvedbo tega davka bodo obremenjene tudi finančne institucije in lizinške hiše, saj davek ne razlikuje med nepremičninami, kot so npr. stanovanja, grajena za prodajo na trgu ali za pridobivanje prihodkov iz dejavnosti oddaje nepremičnega premoženja, od vseh ostalih nepremičnin, ki jih imajo v lasti fizične in pravne osebe z namenom prebivanja.

Čeprav naj bi bil temeljni namen tega davka oživitev nepremičninskega trga, z zakonom opredeljene obdavčitve močno posegajo v veliko širši krog zavezancev, kot je bilo ob sprejetju predvideno in zagotovljeno.

Gospodarska zbornica Slovenije zato od Ministrstva za finance pričakuje čimprejšnji sklic strokovne skupine v zvezi z izpostavljenimi problemi. Vztrajanje na določilih zakona lahko ima nepopravljive posledice za širši krog gospodarskih dejavnosti, predvsem pa za že tako oslabljen sektor gradbeništva.

 


Pripeti dokumenti

Fotogalerija

 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.