Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala

Novice


Arhiv: DO IZVAJALCEV, PODIZVAJALCEV IN INVESTITORJEV DISKRIMINATOREN Zakon o uravnoteženju javnih financ

Podjetja!

V prilogi  se nahaja  Zakon o uravnoteženju javnih financ, kot je bil pretekli petek zvečer sprejet v Državnem zboru in je po mnenju GZS ZGIGM  diskriminatoren do izvajalcev, podizvajalcev in investitorjev. Zakon uveljavlja nov davek, ki naslavlja stanovanjske nepremičnine in zemljišča za gradnjo, katerih lastnik je vaše podjetje (gradbeno,  inštalatersko, investicijsko, ....) in katere skupaj znašajo več kot za 1 mio€ (gre torej za vašo zalogo neprodanih stanovanj, stanovanjske enote namenjene za oddajo, kompenzirana  stanovanja, ipd...) in zemljišč za gradnjo (kjer nameravate graditi ali pa ga kasneje prodati na trgu). Zaključujemo, da gre za dodatno finančno obremenitev gospodarstva, kjer boste "kaznovani" tako investitorji, izvajalci kot podizvajalci, ki ste morda kompenzirali plačilo svojih terjatev z neprodanimi stanovanjskimi enotami z investitorja, neprodana stanovanja oddajate, ipd ...

Na GZS ZGIGM smo proti takšnim zakonskim določilom, saj so neprodana stanovanja in zemljišča za gradnjo za (gradbena, investicijska) podjetja zaloga neprodanih proizvodov. Le-ta bodo še dodatno davčno obremenjena in bodo pomenila za podjetje zgolj dodaten strošek v že tako zaostreni situaciji na trgu nepremičnin zaradi zmanjšanja prodaje, manjše dostopnosti kreditov za fizične osebe, negotovih gospodarskih razmerah in tako zmanjšani aktivnosti v investiranje.

Sporna oziroma diskriminatorna zakonska določila (v priponki doc. smo vam pripravili tudi izbor spornih določil zakona):

1.stran 41: členi 133-140 "Davek na dobiček zaradi spremembe namembnosti zemljišč"

2.stran 64 : členi 189-196 "Na področju obdavčitve nepremičnega premoženja večje vrednosti",

3.in str. 78 člen 244 (napačen naslov poglavja, nanaša se na področje obdavčitve nepremičnega premoženja večje vrednosti),

Zakon je sprejel Državni zbor, poslan je bil že v Državni svet; v kolikor nanj ne bo veta (ga v celoti zavrniti), bo generalno začel veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS (kar bi bilo nekje do konca naslednjega tedna).  Pozivamo vas, da s skupno argumentirano akcijo -izvedbo ANKETE med člani o negativnih posledicah za podjetja sodelujete in nam čimprej vrnete izpolnjene anketnike (vprašalnike), da bomo na podlagi le teh Vladi in pristojnim ministrstvom predstavili posledice, ki jih bodo utrpela   podjetja.

Pomembno je, da navedete kakšno vrednost stanovanjskih nepremičnin in zemljišč za gradnjo po vrednotenju GURS ste imeli v lasti 1. 1. 2012 oziroma z vami povezana podjetja (prosim navedite za vsakega lastnika nepremičnin ločeno), torej toliko anketnikov kot je lastnikov nepremičnin po stanju na dan 1. januarja letos registra nepremičnin, ki pripadajo istemu lastniku in njihova skupna vrednost znaša najmanj 1.000.000 EUR!

Prosimo, da izpolnjen anketnik v prilogi vrnete do jutri - srede do 16.00 oziroma čimprej na e naslov: zgigm@gzs.si ali po faksu 01 5898 100.

Lep pozdrav.

 

Vir: GURS


Pripeti dokumenti

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.