Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala

Novice


Arhiv: Začela veljati Uredba o klasifikaciji vrst objektov in objektih državnega pomena

Vlada Republike Slovenije je na seji dne 29. 12. 2011 sprejela Uredbo o klasifikaciji vrst objektov in objektih državnega pomena. Klasifikacija je namenjena evidentiranju, zbiranju, obdelovanju, analiziranju, posredovanju in izkazovanju podatkov o gradnjah in objektih, za statistične in evidenčne namene ter za potrebe uradnih in drugih administrativnih podatkovnih zbirk. Uporablja se za gradbene namene in ne za namene prostorskega načrtovanja. Podlaga je Zakon o graditvi objektov. Uredva začne veljati z dnem 14. 1 2012.

Objavljamo tudi dokument (klikni), v katerem so označene vse spremembe v navodilih za razvrščanje in pri določitvi objektov državnega pomena. Vir: MOP


OBRAZLOŽITEV (MOP)
Zakon o graditvi objektov (Uradni list RS, št. 102/04 – uradno prečiščeno besedilo, 14/05 – popr., 92/05 – ZJC-B, 93/05 – ZVMS, 111/05 – odl. US, 126/07, 108/09, 61/10 – ZRud-1, 76/10 – ZRud-1A in 20/11 – odl. US) v 7. členu določa podlago za sprejem predmetne uredbe in sicer določa, da vlada z enotno uredbo določi vrste stavb in gradbeno inženirskih objektov, obenem pa določi objekte državnega pomena. Zato ima že veljavna predmetna uredba dve vsebini oziroma dve prilogi. Priloga 1 določa strukturo razvrščanja objektov glede na njihov namen (stavbe in gradbeni inženirski objekti), priloga 2 pa določa objekte državnega pomena, za katere gradbeno dovoljenje izdaja Ministrstvo za okolje in prostor.
V času veljavnosti uredbe (od leta 2003) se je pri uporabi uredbe v praksi pokazalo nekaj pomanjkljivosti in potreb po dopolnitvah uredbe, zlasti v delu, ki se nanaša na obseg objektov državnega pomena. V tem času je bilo sprejeto veliko število področnih predpisov, ki so na različne načine določali vrste objektov pomembnih za državo Republiko Slovenijo. Med temi so se pojavljale tudi nove vrste objektov (gospodarski razvoj, nove tehnologije itd.). Vse to je narekovalo potrebo po uskladitvi in določitvi spremenjenega nabora objektov državnega pomena, ki mora biti odraz sedanjega stanja posameznih vrst objektov in njihovega pomena za državo.
Zato je predlagatelj pristopil k pripravi sprememb veljavne uredbe. Ker pa je bilo po obsegu število pobud za (manjše) spremembe tolikšno, da je zaradi nomotehničnih zahtev ter preglednosti terjalo izdelavo nove uredbe, sprejeta je bila odločitev, da se na podlagi prejetih pobud pripravi nova uredba. 
V normativnem delu uredbe (členi uredbe) ni večjih sprememb, razen umikanja večine pravil za razvrščanje objektov v skladu s klasifikacijo v metodološka pojasnila, ki so temu tudi namenjena. Pomembna je dopolnitev navodil za razvrščanje v delu, ki govori o tem, kdaj se stavba šteje za samostojno stavbo, kar je bilo pri razvrščanju objektov v praksi pogosto izpostavljeno vprašanje.
V strukturi priloge 1 (struktura CC-SI) ni večjih sprememb, razen prestavitve razreda stanovanjskih stavb z oskrbovanimi stanovanji v skupino stanovanjskih stavb za posebne družbene skupine ter terminološko preimenovanje nekaterih skupin, razredov oziroma podrazredov (npr. stavbe za posebne družbene skupine – ne več za posebne namene, stavbe za šport namesto športnih dvoran, daljinski in lokalni vodi namesto prenosnih in distribucijskih, železniške proge namesto železnic ipd.). Omenjeno preimenovanje je strožje sledilo terminologiji, ki jo uporablja izvirnik Eurostatove evropske klasifikacije in ki jo uporabljajo tudi druge evropske države.
Več (manjših) sprememb je v navodilih za razvrščanje objektov, ki jih sicer sprejmeta minister za prostor in direktorica Statističnega urada RS. Osnutek omenjenih navodil je zaradi večje transparentnosti in vnaprejšnjega usklajevanja že v prilogi gradiva za medresorsko usklajevanje in postopka sprejemanja na vladi. Spremembe so predvidene zlasti v smislu dodajanja nekaterih manjkajočih objektov (npr. stavbe za pripravo hrane (catering) med stavbami za storitvene dejavnosti, mizarske delavnice med industrijskimi stavbami, nekateri pomožni objekti med drugimi stavbami, ki niso uvrščene drugje ipd.), ki doslej niso bili vključeni v objavljena navodila za razvrščanje objektov ter črtanja nekaterih objektov (npr. črtanje dvojčkov kot dvostanovanjskih stavb). Tudi navodila za razvrščanje se strožje usklajujejo s podrobnejših razvrščanjem objektov, kot izhaja iz Eurostatovih razvrstitev v prevodih v jezike držav članic EU.
Določeni objekti, ki so bili določeni kot objekti državnega pomena tudi z novo uredbo ostajajo kot taki, vendar so enote oz. količine, ki so merilo, prilagojene resornim predpisom oziroma merilom za zahteven objekt, za obvezno presojo vplivov na okolje ali za izdelavo študije požarne varnosti.
Zaradi terminološke uskladitve izrazov in uskladitve s skupinami po CC-SI so v predlogu uredbe drugače združene oziroma poimenovane določene skupine objektov. Npr. sedaj »glavne in regionalne železniške proge in železniške postaje I. reda« prej »javna železniška infrastruktura na glavnih železniških progah I. in II. reda«,»jedrski in sevalni objekti, razen za potrebe zdravstva in veterine« sedaj enotno, prej več podskupin


 


    

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.