Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala

Novice


Arhiv: Uspešno prvo BU.G.S. usposabljanje trenerjev in učiteljev ter deležnikov o vrzelih v zelenih spretnostih in znanju

V okviru mednarodnega projekta BU.G.S. so dne 12.1.2016  v Ljubljani na sedežu CPU organizacije CPU, GZS Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala ter Zavod za gradbeništvo Slovenije uspešno izvedli pilotno usposabljanje izobraževalcev (trenerjev in učiteljev ter deležnikov). 


Na usposabljanju je uvodoma Friderik Knez z ZAG predsatvil ozadje nastanka projekta, potrebe po novih zelenih spretnostih na trgu dela ter trendih, ki so kažejo v gradbenem sektorju na področju gradbene fizike. Valentina Kuzma z GZS ZGIGM je predstavila v okviru projekta BU.G.S. razvito spletno platformo - pripomoček za ugotavljanje vrzeli v zelenih spretnostih in prednosti orodja, ki jih uporaba taka platforme prinaša izvajalce usposabljanja iz držav Slovenija, Italija, Hrvaška in Avstrija. Nadaljeval je Robert Smodiš z GBC in odgovoril na vprašanja: zakaj sploh potrebujemo trajnostno gradbeništvo, od kod »green gaps« (zelene vrzeli), kaj pomeni v gradbeništvu slabo ravnanje z viri, odpadki, kaj sploh so sestavni deli trajnostnega gradbeništva in kot zaključek: kako to uravnavati z »zelenimi certifikati« (kot je LEED, DGNB, energetske izkaznice, …). V drugem delu smo se poglobili v dve bolj specifični področji: torej snovanje stavb, ki podpirajo energetsko učinkovitost, to pomeni ovoj: sodobni fasadni sistemi, z visoko toplotno izolativnostjo in pa visoka tesnost stavb, tematiko je predstavil strokovnjak Tadej Gruden. Nadaljeval je Damjan Konovšek, ki je predstavil ravnanje z viri v stavbi in večanje deleža OVE in različne vrste postrojenja naprav, ki so danes na voljo ter stroške in prihranke (primerjava stroškov ogrevanja), ki jih vgradnja le-teh prinaša investitorjem ter na splošno kaj je sploh energetska učinkovitost stavb in kakšne zaveze na tem področju si je zadala Slovenija v naslednjih letih.

S tematiko bomo v februarju 2016 nadaljevali. Pripravili bomo še dve podobni predavanji, vendar za drugi dve ciljni interesni javnosti: dijaki in študentje vključeni v izobraževalne ustanove s področja gradbeništva.

Uvodna predstavitev projekta (Friderik Knez, ZAG)
Predstavitev spletne BU.G.S. platforme (Valentina Kuzma, GZS ZGIGM)

Zakaj sta varovanje okolja in trajnostna gradnja postali glavni osi razvoja in kako ju predstaviti naročniku? (Robert Smodiš)
Varčna raba energije z vidika stavbnega ovoja  (Tadej Gruden)
Obnovljivi viri v stavbah: integracija, trendi in ekonomska upravičenost (mag. Damjan Konovšek)

 

Dodatne info:

Valentina Kuzma, GZS ZGIGM, 01 5898 246, valentina.kuzma@gzs.si 





Avtor fotografij: Kuzma V.

Več o projektu Building green skills - BU.G.S. (Gradnja zelenih spretnosti)

 

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.