Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala

Novice


Arhiv: Prenova Uredbe o zelenem javnem naročanju – javna razprava

Ministrstvo za javno upravo je v sodelovanju z medresorsko delovno skupino za prenovo ureditve zelenega javnega naročanja pripravilo osnutek prenovljene Uredbe o zelenem javnem naročanju (EVA 2016-3130-0006), ki je zasnovana tako, da je zeleno javno naročanje še vedno obvezno, uredba pa ne določa več konkretnih obveznih okoljskih zahtev. Te so namreč v preteklosti omejevale razvoj okoljsko manj obremenjujočih izdelkov, storitev in gradenj in onemogočale potrebno raznolikost predmetov javnega naročanja oziroma načina izvedbe javnih naročil.

V skladu z navedenim prenovljena uredba v 4. členu določa, za katere predmete je zeleno javno naročanje obvezno, v 6. členu pa, katere okoljske vidike naj naročniki upoštevajo pri oddaji javnih naročil ter cilje, ki jih mora v vsakem postopku javnega naročanja za naročanje predmetov iz 4. člena prenovljene uredbe doseči naročnik.

Za lažje doseganje ciljev iz drugega odstavka 6. člena prenovljene uredbe je v 8. členu uredbe predvideno, da Ministrstvo za okolje in prostor in Ministrstvo za javno upravo skupaj s pristojnimi resorji pripravita primere okoljskih zahtev in meril, ki se objavijo v svetovnem spletu. Prvi osnutki teh primerov so že pripravljeni. Po zasnovi so podobni prilogam Uredbe o zelenem javnem naročanju (Uradni list RS, št. 102/11, 18/12, 24/12, 64/12, 2/13, 89/14 in 91/15 – ZJN-3), pri čemer ni več distinkcije med temeljnimi in dodatnimi zahtevami. Vsebinsko so primeri okoljskih zahtev posodobljeni in dopolnjeni s primeri okoljskih zahtev za nove skupine predmetov javnega naročanja.

Ker gre za obsežno in zahtevno vsebino, je Ministrstvo za javno upravo predvidelo, da se glede prenove Uredbe o zelenem javnem naročanju javna razprava opravi v obdobju dveh mesecev, zainteresirano javnost, zlasti naročnike, ponudnike in proizvajalce ter njihova združenja, organe, katerih pristojnosti segajo na področje javnega naročanja, in druge deležnike, pa vabi, da do 30.9.2016 na e-naslov gp.mju@gov.si (s sklicem na številko IPP 007-1000/2015 in EVA 2016-3130-0006) posredujejo pripombe in predloge glede osnutkov prenovljene ureditve zelenega javnega naročanja.

Člani GZS ZGIGM posredujte svoje predloge na zgigm@gzs.si do 28.9.2016 ali nas pokličite na 01 5898 246.

Dokumenti za javno razpravo:

a)    osnutek prenovljene Uredbe o zelenem javnem naročanju (EVA 2016-3130-0006);

b)    osnutki primerov okoljskih zahtev za 21 skupin predmetov javnih naročil, za gradbene dejavnosti pomembnejše smo označili z odebeljenim tekstom:

·         električna energija,

·         živila in gostinske storitve,

·         pisarniški papir in higienski papirnati proizvodi,

·         osebni in prenosni računalniki, vključno s tablicami, zasloni in opremo za slikovno obdelavo,

·         televizorji,

·         hladilniki, zamrzovalniki in njihove kombinacije, pomivalnih pralni in sušilni stroji, sesalniki in klimatske naprave,

·         projektiranje, gradnja in redno ter investicijsko vzdrževanje stavb,

·         pohištvo in njegovo projektiranje,

·         čistila in storitve čiščenje ter pranja perila, 

·        osebna, lahka in težka tovorna vozila, avtobusi in tovornjaki za zbiranje odpadkov,

·         pnevmatike,

·         sijalke in svetilke ter razsvetljava v notranjih prostorih,

·         gradnja in obnova cest,

·         tekstilni izdelki,

·         vrtnarski izdelki in storitve,

·         vodni grelniki,

·         sanitarne armature,

·         stranišča na splakovanje in pisoarji,

·         stenske plošče,

·         ulična razsvetljava in prometna signalizacija,

·         električna in elektronska opreme, ki se uporablja v zdravstvu. 

Ozadje zelenega javnega naročanja v EU in zeleni kriteriji za JN>>>

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.