Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala

Novice


Arhiv: Kampanja UKC Varno delo na soncu, priporočila delodajalcem za vključitev v načrt PZDM

Strokovna služba GZS ZGIGM se je dne  7.6.2017 udeležila strokovnega  srečanja na temo Varno delo na soncu, ki ga je organiziral UKC Klinični inštitut za medicino dela, prometa in športa (KIMDPŠ) kot uvodno aktivnost večletne tematske kampanje, usmerjene v informiranje delodajalcev. 
Namen velikega strokovnega srečanja je bil, da se delodajalcem, ki zaposlujejo delavce, kateri izvajajo delovne obveznosti na prostem (izven stavb), prek zdravnikov medicine dela, panožnih  delodajalskih in delojemalskih organizacij, varnostnih inženirjev in koordinatorjev VZD predstavi možne preventivne ukrepe, ki jih lahko vključijo v letni Načrt promocije zdravja na delovnem mestu. Razprava se je dotaknila tudi potrebe po spremembah določenih ocen tveganj, ki bi se v bodoče morale usmerjati tudi v preprečevanje kožnega raka zaposlenih v poklicih, kjer se dela pretežno opravljajo na prostem:  gradbene (krovci, fasaderji, betonerji, asfalterji, vzdrževalce, …), komunalne, železničarske, luške (pomorske) delavce, ribiče, kmete, vrtnarje, policiste, vojake, turistične vodnike, pobiralce parkirnin, poštarje, delavce v zabaviščnih parkih na prostem in številne druge. 

Predavanja, ki so jih pripravili zdravniki specialisti, varnostni inženirji ter drugi strokovnjaki, so se usmerjala v teme:

            -Zdravstveno pomembni učinki ultravijoličnega sevanja na človeka,  
            -Kožni rak, 
            -Izpostavljenost UV-sevanjem, 
            -Kako vreme vpliva na UV-sevanje?, 
            -Toplotna obremenitev pri delu na vročini, 
            -Temelji zaščite pred sončnim ultravijoličnim sevanjem, 
            -Varno delo na soncu – mnenje IRSD, 
             -
Kampanja IOSH: Ne izgubljajmo časa – izpostavljenost soncu
            -Varno delo na soncu – kaj lahko storimo?
Vsa predstavljena strokovna gradiva in prezentacije so objavljena na spletnem portalu UKC LJ Čili za deloPrispevek z dogodka na radio Prvi>>>

Nadaljevalna praktična delavnica Varno delo na soncu za delodajalce je potekala dne 14.6.2017 med 10.00-12.00 pod okriljem istega organizatorja. Na njej  so udeležencem iz podjetij pomagali pri pripravi ustreznih vsebin  za vključitev v načrt promocije zdravja na DM: Varno delo na soncu. Delodajalcem je na voljo promocijski material kampanje (kontaktirajo KIMDPŠ).

Fotogalerija

Fotogalerija

 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.