Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala

Novice


Arhiv: Gradbeništvo v EU še naprej počasi okreva

V začetku junija 2017 je FIEC s sedežem v Bruslju, krovna panožna organizacija, ki združuje panožne delodajalske organizacije na območju EU, objavil svoje statistično poročilo gradbeni dejavnosti v Evropi 2017:

Skupna proizvodnja v gradbeništvu v EU znašala 1.278 milijard € v letu 2016, kar pomeni povečanje za 2,2% v primerjavi z letom 2015. Povečanje obsega dejavnosti je bilo opaženo v skoraj vseh segmentih, razen tistih, ki so najbolj odvisne od javnih naložb. V  letu 2017 se končno kaže splošno povečanje aktivnosti, kar je pozitivno, vendar pa bo preteklo še nekaj časa, da si panoga opomore na in doseže obseg poslovanja kot je bil v času pred krizo v panogi v EU.

V ozadju celotne vrednosti za panogo na območju EU so opazne razlike med državami članicami, na splošno gre severno evropskim državam še vedno bolje od evropskih držav Jugovzhodne Evrope.

Glavne gonilne sile v panogi v letu 2016 so bile izrazit segment gradnje novih stavb s strani zasebnih investitorjev in zasebni nestanovanjski segment (+ 6,6%), oba sta porasla zaradi vpliva splošnega gospodarskega okrevanja. Nasprotno, pa sta javni nestanovanjski segment (-5,9%) in segment nizke gradnje (-0,3%) ostala šibka in se skrčila.

Ne glede na vse, ostaja gradbena industrija oziroma gradbeništvo še vedno ena od glavnih motorjev rasti v Evropi. Predstavlja 8,6% BDP EU in zagotavlja delovna mesta za 14,3 milijona ljudi ter vključuje 3,3 milijona podjetij - velika večina od katerih so mala in srednja podjetja.

Več >>>
Key Figures 2017 - activity 2016

Fotogalerija

 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.