Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala

Novice


Arhiv: Objavljen razpis za pridobitev Znaka kakovosti v graditeljstvu (ZKG)

GI ZRMK tudi v letu 2018 razpisuje možnost pridobitve

OKOLJSKEGA CERTIFIKATA

ZNAK KAKOVOSTI V GRADITELJSTVU

Znak kakovosti v graditeljstvu ali skrajšano ZKG je certifikat nacionalnega pomena, saj je edini neobvezni okoljski certifikacijski znak s področja graditeljstva v Sloveniji. Z njim so označeni proizvodi, storitve, naprave in tehnologije, ki izpolnjujejo najvišje in mednarodno primerljive zahteve glede kakovosti. Proizvajalec, prodajalec ali izvajalec mora hkrati zadostiti osnovnim zahtevam glede zagotavljanja kakovosti v razvojno tehnološkem procesu ter poslovne odličnosti.

V primerjavi z drugimi obveznimi ali neobveznimi certifikacijskimi znaki, za katere zadošča že izpolnjevanje meril, določenimi s tehničnimi predpisi, je treba za pridobitev okoljskega certifikata ZKG izpolnjevati višje zahteve, saj se preveri še poslovni proces prijavitelja ter družbeni, finančni in okoljski vidik, zato kupec ali naročnik lahko pričakujeta višjo kakovost. 

Rumeno-oranžno-modra hišica z belo zvezdico, blagovna znamka ZKG, je že več kot 20 let razpoznavna oznaka za priznanje celovite kakovosti, s katero so pri graditvi zadovoljni vsi: od naročnika, uporabnika, lastnika do širšega družbenega okolja.

Razvoj sistema certifikacijskega znaka je GI ZRMK s pomočjo pristojnih ministrstev razvil že pred 23 leti. Merila za primerjalno vrednotenje / ocenjevanje, ki so bila že takrat okoljsko naravnana, pa s pomočjo vseh deležnikov (država, ustanove, stanovska združenja, stroka in gospodarstvo).

Temeljno poslanstvo certifikata ZKG je spodbujati prizadevanje za odličnost in večjo konkurenčnost slovenskega graditeljstva. Spodbujanje razvoja, uvajanje dobrih gradbenih praks, priprava različnih gradiv o kakovosti proizvodov, storitev, tehnologij in naprav ter izvajanje različnih predstavitev in objav v medijih predstavljajo vir verodostojnih informacij in pripomorejo h ozaveščanja širše družbe ter tudi k dvigu kakovosti grajenega okolja. 

Poglavitni cilji certifikata ZKG so informiranje in varovanje naročnika, promocija kakovostnih proizvodov, tehnologij, storitev in naprav, dvig zagotavljanja kakovosti in obvladovanja poslovnega procesa ter meril celovitega vodenja kakovosti, izboljšanje kakovosti in večja konkurenčnost izdelkov, tehnologij in storitev, pospeševanje delovanja trga in zmanjševanje nelojalne konkurence, spodbujanje in usmerjevanje razvojno raziskovalnega dela in spodbujanje investiranja v inovacije, razvoj in izboljšave.

Priznanje ZKG pridobijo le najboljši proizvodi, naprave, tehnologije in storitve v razpisani kategoriji in sicer tisti, ki dosežejo največje število točk in tisti, ki za njimi zaostajajo za največ 10 odstotkov in ne vsak, ki se prijavi. S tem pridobijo tudi pravico do uporabe istoimenske blagovne znamke.

Okoljski certifikat ZKG je v več kot 20 letih prejelo le 173 prijaviteljev na 30 različnih področjih primerjalnega vrednotenja oz. ocenjevanja, saj je namenjen le 10 odstotkom najboljših na posameznem področju.

Priznanja ZKG svečano podelijo najvišji predstavniki države (predsednik države, predsednik vlade, ministri) in se podelijo na različnih odmevnih prireditvah (sejmi, stanovska srečanja …).

Dodatne informacije so na voljo preko e- poštnega naslova zkg@gi-zrmk.si ali na spletni strani www.gi-zrmk.si. oz. na povezavi ZKG ali preko QR kode.

            


Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.