Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala

Novice


Arhiv: SKLEP o razširjeni veljavnosti KPGD

Sindikati gradbeništva in delodajalci dosegli razširjeno veljavnost Kolektivne pogodbe gradbenih dejavnosti na posameznih dejavnostih

Kolektivna pogodba gradbenih dejavnosti (KPGD) je bila, po dolgotrajnih in zahtevnih pogajanjih podpisana s strani socialnih partnerjev Sindikata delavcev gradbenih dejavnosti, Zbornice gradbeništva in industrije gradbenega materiala pri GZS in Sekcije gradbene dejavnosti pri ZDS, podpisana 14. 12. 2015. Naknadno se je podpisnikom pridružil še Sindikat cestnega gospodarstva  Slovenije. Kljub različnim poizkusom sindikatov in GZS ZGIGM kako bi  jo dosegli, KPGD ni imela splošne razširjene dejavnosti. Zato smo se sindikati dogovorili, da vložijo predlog za njeno razširjeno veljavnost po posameznih dejavnostih, kjer dosegamo več kot 50% zaposlenih pri naših članih glede na vse zaposlene.

Pri tem smo bili uspešni in po sklepu Ministrstva za delo družino, socialne zadeve in enake možnosti z dne 23. 4. 2018 ima KPGD razširjeno veljavnost za vse delodajalce, ki opravljajo eno izmed sledečih dejavnosti kot glavno dejavnost:

·         23.320 Proizvodnja strešnikov, opeke, drugih  gradbenih izdelkov iz žgane gline

•             23.510 Proizvodnja cementa
•             23.650 Proizvodnja izdelkov iz vlaknatega cementa
•             42.910 Gradnja vodnih objektov 

Na GZS ZGIGM pridobljeno razširjeno veljavnost KPGD na posameznih dejavnostih ocenjujemo kot pomemben pozitiven korak pri krepitvi vloge in pomena KPGD v socialnem dialogu v gradbeništvu, v katere sklenitev je bil vložen velik napor socialnih partnerjev - podpisnikov in izraža njihovo voljo in interes za kvalitetnejšo ureditev socialnih odnosov v ključnih dejavnostih povezanih z gradbeništvom. Podpisniki si bomo skupaj še naprej prizadevali za njeno razširjeno veljavnost tudi na vseh preostalih dejavnostih, ki jih pokriva. Le tako bomo lahko dvignili nivo socialnih standardov ter kvalitete in usposobljenosti kadrov na področju gradbeništva v Sloveniji.  

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.