Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala

Novice


Arhiv: ZZZS bo 1. 2. 2019 dosledneje upošteval predpise EU, ki se nanašajo na predhodno obdobje napotitve delavca ali samozaposlene osebe v določeno državo

Sporočamo vam, da bo ZZZS od 1. 2. 2019 dosledneje upošteval predpise EU, ki se nanašajo na predhodno obdobje napotitve delavca ali samozaposlene osebe v določeno državo po členu 12 Uredbe (ES) št. 883/2004.

 V skladu z členom 12 omenjene Uredbe, predvideno trajanje posamezne začasne napotitve ne sme presegati obdobja 24 mesecev, da lahko delavec ostane vključen v sistem socialne varnosti države, kjer je zaposlen. Sklep A2 Upravne komisije za koordinacijo sistemov socialne varnosti v točki 3(c) določa, da ko delavec zaključi napotitev, ni mogoče odobriti novega obdobja napotitve (pridobiti novega potrdila A1) za istega delavca s strani istega podjetja v isto ciljno državo, dokler ne od izteka prejšnjega obdobja napotitve ne pretečeta vsaj dva meseca. Navedeno pomeni, da je delavec po zaključku 24-mesečne napotitve v eno državo članico praviloma lahko takoj napoten na delo s strani istega podjetja v drugo državo članico, v isto državo članico pa šele po preteku dveh mesecev. Odstopanje od tega načela je dovoljeno le v posebnih okoliščinah.

 Gre za ureditev iz navedene Uredbe, ki je podrobneje opredeljena v Sklepu A2 o razlagi člena 12 Uredbe (ES) št. 883/2004, v odstavku 3(c). Evropska ureditev je že ves čas takšna, bo pa z dnem 1. 2. 2019 začelo veljati novo interno navodilo ZZZS-ja, ki bo naložilo doslednejše izvajanje te določbe in preverjanje predhodnega obdobja napotitve.

Pravna služba GZS

Fotogalerija

 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.