Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala

Novice


Arhiv: Sporočila nastopajočih javnosti - DNEVI GRADBENEGA PRAVA 2019, 2.DEL

 [IZJAVA]  Mojca Furlan, odvetnica in mediatorka je na #DNEVIGRADBENEGAPRAVA pojasnila kaj pomeni nadzor kot pravica in nadzor kot obveznost naročnika. Nadzor po GZ je obveznost naročnika; zasleduje uresničevanje javnega interesa skozi projektiranje, dovoljevanje, gradnjo, uporabo, vzdrževanje, inšpekcijski nadzor. Nadzor naročnika po OZ pa predstavlja pravico, da nadzira svojega izvajalca. Opomni tudi kaj vse je treba v pogodbi o nadzoru opredeliti.


 [IZJAVA]  Maja Prebil, Odvetniška družba Potočnik in Prebil o.p., d.o.o., je na #DNEVIGRADBENEGAPRAVA, obrazložila kaj je referenčno potrdilo, kaj vsebuje, kaj dokazuje in kaj je njegov namen. Dokument nima enotne predpisane forme, naročnikom svetuje, da zahtevajo le navedbo tistih podatkov, ki so predmet referenčnega pogoja ter preverjajo usposobljenost dejanskih izvajalcev in ne zgolj ponudnika.

[IZJAVA]   Luka Ivanič, vodja Službe za sistem okolja in prostora, MOP, je na #DNEVIGRADBENEGAPRAVA pojasnil kakšen je pomen novega instrumenta lokacijske preveritve in kaj ta omogoča ta postopek, in kakšnim situacijam je namenjen. Poudaril je, da omogoča spremembo velikosti stavbnega zemljišča do največ 20% in preigral ukrepe izvedbene regulacije.

 

 [IZJAVA]   mag. Jože Renar, direktor GZS ZGIGM je na #DNEVIGRADBENEGAPRAVA predstavil vzgibe čemu prenova gradbenih uzanc-PGU in zakaj jih potrebujemo. PGU datirajo v leto 1977. Posebna delovna skupina v okviru Zbornice gradbeništva in industrije gradbenega materiala na Gospodarski zbornici Slovenije, v kateri so sodelujejo pravni strokovnjaki s področja gradbenega prava in strokovnjaki iz izvajalskih gradbenih podjetij, trenutno preučuje prejete pripombe na PGU in pripravlja nov predlog besedila novih uzanc.

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.