Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala

Novice


Arhiv: Aktualni članki iz medijev o gradbeništvu

Gradbeništvo želi svoj direktorat

Za njihovo reševanje v gradbeni panogi je nujna koordinacija, ki presega okvir le enega ministrstva. 
Gradbeništvo kot eden največjih multiplikatorjev in nosilcev BDP še vedno nima svojega direktorata na resornem, to je gospodarskem ministrstvu, čeprav ga imajo precej manjše panoge po obsegu prihodkov, številu zaposlenih in tudi po dodani vrednosti, zato je GZS dala že več pobud za to, poudarja Gregor Ficko, direktor Zbornice gradbeništva in industrije gradbenega materiala na GZS.
To bi, kot še pravi Ficko, omogočilo neposreden stik med državo in panogo, s tem pa tudi reševanje problemov, ki obema stranema povzročajo težave. »Skupnih nalog je namreč zelo veliko, od priprave učinkovite zakonodaje, ki bi panogi omogočila večjo učinkovitost ter ekonomski in tehnološki razvojni potencial, do reševanja vprašanj, povezanih s socialnim statusom panoge, kot so ustanovitev paritetnega sklada, vzpostavitev realnih, ne dampinških pogojev poslovanja, statusa javnih naročil in podobno,« je naštel Gregor Ficko...

Digitalizacija je edina možnost za konkurenčnost gradbeništva - Delo

Kljub covidu-19 je bila lani dodana vrednost slovenskega gradbenega sektorja najvišja po letu 2010.
Gradbena panoga je bila lani poleg poslovanja z nepremičninami ter strokovnih in znanstvenih dejavnosti edina, ki je v primerjavi z letom 2019 povečala prihodke iz poslovanja, s sedemodstotno rastjo dodane vrednosti je bila četrta najuspešnejša. Po tem parametru je primerljiva z evropskimi državami, veliko pa je še rezerv pri izrabi virov ter digitalizaciji, izziv so kadri.
Lani je po še začasnih podatkih statističnega urada malo manj kot 20.300 gradbenih podjetij, ki so zaposlovala 74.600 delavcev, ustvarilo 6,34 milijarde evrov prihodkov od prodaje, dodana vrednost je presegla dve milijardi evrov (2,06 milijarde). S tem je panoga k skupni dodani vrednosti gospodarstva prispevala osem odstotkov. Urad za makroekonomske analize in razvoj je izračunal, da je leta 2019 dodana vrednost zaposlenega v gradbeništvu znašala 32.054 evrov.
»Slovenski gradbeni sektor je po svoji gospodarski in tehnološki učinkovitosti še vedno primerljiv z večino držav EU, čeprav je zelo veliko razvojne energije izgubil pred desetletjem ob zlomu največjih slovenskih gradbenih podjetij, kot sta bila SCT in Primorje. Ta podjetja so na valovih avtocestnega nacionalnega programa nosila velik delež tega razvoja, ki se je zrcalil tudi skozi učinkovitost panoge...


Gradbeništvo je z začetkom poletja dobilo nov pospešek - Delo

 

Gradbeništvo med kladivom in nakovalom podražitev (vecer.com)

 

Tudi če ste že podpisali pogodbo, se lahko cena močno poviša | Žurnal24 (zurnal24.si)

 

Kaos na trgu: Nepredvidljivost cen, drastične podražitve tudi za 30 odstotkov (zurnal24.si)

Fotogalerija

 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.