Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala

Novice


Arhiv: GZS ZGIGM strokovna ekskurzija v Madrid

GZS ZGIGM popeljala predstavnike podjetij in izobraževalnih ustanov na izkustveno ekskurzijo v Madrid v Španiji

V tednu od 22. do 25. novembra 2021 smo v okviru mednarodnega projekta Erasmus+, SMEEGE, skupaj s projektnim konzorcijem organizirali 4-dnevno tematsko strokovno ekskurzijo v Madrid pod strokovnim vodenjem International Formation Center (IFC). Skozi večdnevno mednarodno druženje predstavnikov podjetij, šol in raziskovalnih ustanov iz petih evropskih držav (Slovenije, Nemčije, Belgije, Španije in Italije) smo skušali predstaviti prednosti študija in dela v tujini. Na ekskurziji je sodelovalo 36 oseb od tega 11 iz Slovenije, ki so zastopali ZAG, Areal Invest d.o.o., CPG VG d.o.o., Academia d.o.o. / Marko Kramar arhitekt s.p., UM FGPA in ŠC Celje. V okviru izkustvene osebne mobilnosti smo si pogledali gradbene učne centre Vocational Training Center for Employment in Building and Civil Works, IES Filipinas, paritetni socialni sklad pooblaščen za vseživljenjsko usposabljanje gradbenih delavcev Fundación Laboral de la Construcción, IES Antonio Machado. Izjemne prednosti tokratne mobilnosti so bile povečevanje socialnega kapitala skozi tkanje novih osebnih poznanstev, snovanje skupnih sektorskih projektih idej, in neposredno spoznavanje izkušnje bivanja v tujini.  

SMEEGE je projekt Erasmus+, katerega namen je predstaviti prednosti študija in dela v tujini. V zadnjih letih so različne institucije prepoznale, da je bivanje v tujini v času poklicnega usposabljanja koristna dopolnitev. Dijaki, študentje in zaposleni po bivanju v tujini okrepijo svoje spretnosti in znanja. Ponudbe mobilnosti med poklicnim usposabljanjem pa dodatno okrepijo podobo institucij, kar je smiselna strategija za zadrževanje zaposlenih (in pridobivanje dijakov ter študentov) v podjetjih in šolah v času pomanjkanja usposobljenega kadra. Število udeležencev izobraževanj, ki odhajajo v tujino, bi se lahko povečalo, če bi direktorji in učitelji prepoznali idejo o prednosti mobilnosti. Cilj projekta SMEEGE je torej, poslati direktorje MSP-jev in učitelje v tujino, da bodo prednosti tega, iti v tujino, osebno doživeli. Te prednosti so bile predstavljene odločevalcem (MSP-jem in šolam) v okviru kratkoročne mobilnosti. 

Projektno ekipo predstavljajo Gregor Ficko, Tanja Batkovič, Tanja Križman Vezočnik, Andreja Palatinus in Valentina Kuzma.


Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.