Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala

Novice


Projekt digitalne preobrazbe našega člana »GRADBENIŠTVO 4.0«.

Na petek trinajstega 2023 smo se udeležili novinarske konference Na poti digitalne preobrazbe, pod okriljem gradbenega podjetja GIC GRADNJE in konzorcijskih partnerjev SRC, Robotina in Sunesis. Veseli nas in ponosni smi, da so v letu 2022 člani GZS in ZGIGM, oblikovali projektni predlog na temo digitalizacija in gradbeništvo v znesku ca. 5 mio EUR in ga je Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je v preteklem letu tudi potrdilo (JR »digitalna preobrazba podjetij«, ki črpa finančna sredstva iz EU skladov in katerega skupna vrednost je 43,8 milijona evrov). Konzorcijski partnerji GIC GRADNJE (vodilni partner), SRC, Robotina in Sunesis, so uspešno kandirali na razpisu in pridobili projekt v vrednosti 5.081.160,50 EUR, pri čemer je višina EU financiranja 2.133.334,65 EUR, višina lastnih sredstev konzorcijskih partnerjev pa 2.946.825,85 EUR.

Projekt Gradbeništvo 4.0 temelji na ključnih izzivih gradbene panoge v Sloveniji in širše. Za večjo konkurenčnost branže je potrebno izboljšati vidike nizke dodane vrednosti na zaposlenega, izziv prenizke produktivnosti, upoštevati spremembe v delovanju verig vrednosti in povišati vlaganja v digitalno pismenost. Skupaj so poiskali vzroke za omenjeno stanje panoge, pogledali svetovne smernice in s partnerji danes, po zastavljenih projektnih korakih, sistematično uresničujejo cilje konzorcija. V konzorcijskem ekosistemu projekta Gradbeništvo 4.0 sodelujejo visoko motivirani, ciljno usmerjeni timi, pri čemer združujejo interdisciplinarna znanja, kompetence, izkušnje in potrebe posameznega partnerja. Osrednji cilj konzorcija je: digitalna preobrazba podjetja GIC GRADNJE in postavitev temeljev za digitalno preobrazbo gradbene panoge, dvig digitalnih kompetenc sodelavcev in umestitev trajnostne kulture v vsakdan podjetij. Vsebina projekta je razdeljena na pet vsebinskih stebrov projekta (1. Betonarna 2.0, 2. Gradbišče 4.0, 3. Digitalna gradbena platforma, 4. Digitalni delavec, 5. Stavba kot digitalna platforma), ki se prepletajo vsebinsko, kakor tudi med partnerji projekta, glede na znanja in kompetence ter procese. Projekt je že v izvajanju in se bo zaključil z implementacijo rešitev za digitalno preobrazbo do marca 2024.

Vsekakor GZS ZGIGM pozdravlja projekt in se veseli deljenja rezultatov in izkušenj pridobljenih skozi omenjeni projekt, ter namena, da se tudi vsi podizvajalci in dobavitelji vključijo v tako zasnovano gradbeno podjetje in koncept poslovanja po modelu GRADBENIŠTVO 4.0.

Podjetje GIC GRADNJE dopolnjuje tudi lastna gradbena trgovina, kamnolomi, betonarna in v omenjenem projekti smelo zastavljeni načrti zagotovo močno posegajo v tradicionalni način in razmišljanje o vodenju gradbenega podjetja, ter predrugačenju in prevzemu digitalizacije v gradbenih aktivnostih v Sloveniji. Želimo jim uspešno širjenje svoje napredne ideje znotraj in izven meja Slovenije.

IZJAVA ZA JAVNOST V CELOTI>>>

Fotogalerija

Fotogalerija

 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.