Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala

Novice


Arhiv: Otvoritev 32. mednarodnega sejma MEGRA

V Gornji Radgoni se je včeraj, v sklopu Pomurskega sejma, vrata odprl 32. Mednarodni sejem gradbeništva, energetike, komunale, obrti in trajnostnih tehnologij MEGRA.

Večletni deficit najrazličnejših poklicnih profilov v gradbeništvu predstavlja velik problem za panogo. S pomanjkanjem klasičnih gradbenih poklicev se srečujemo na vseh izobraževalnih nivojih, od zidarjev, tesarjev, železokrivcev do gradbenih tehnikov in inženirjev. Že podatek, da bo v naslednjih desetih letih pogoje za upokojitev izpolnilo okrog 2500 licenciranih gradbenih inženirjev, na obeh slovenskih gradbenih fakultetah pa letno diplomira med 50 in 60 študentov, je dovolj zgovoren, še bolj pa zaskrbljujoč.

Zato se je Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala pri Gospodarski zbornici Slovenije odločila, da v sklopu Mednarodnega sejma gradbeništva, energetike, komunale in obrti MEGRA 2023 ponovno sodeluje na sejmu predvsem kot ključni deležnik, ki povezuje člane zbornice zaradi skupnega interesa nastopanja in uveljavljanja vpliva na področjih, ki so pomembna za člane iz dejavnosti gradbeništva in industrije gradbenega materiala.

Na slavnostni otvoritvi je zbrane nagovoril tudi direktor zbornice ZGIGM mag. Gregor Ficko, ki je med drugim poudaril, »da gradbeništvo povsod po svetu velja za enega najpomembnejših stebrov gospodarstva, ki prinaša velik učinek na bruto družbeni proizvod. Vprašal se je, zakaj gradbeništvo ne more dobiti svojega ministrstva, ki bi ga nujno potrebovalo. “Ne tako daleč nazaj, v času covidne krize, je gradbeništvo reševalo slovensko gospodarstvo.” Sejem je po njegovih besedah edini dogodek, na katerem se lahko srečajo gradbinci in spregovorijo o težavah, ki jih ni tako malo.

V času sejma bomo tudi letos organizirali Izobraževalni dan v slovenskem gradbeništvu 2023, na katerem bo mladim, ki so ta trenutek pred eno od najbolj pomembnih življenjskih odločitev, odločitvijo o svoji poklicni odločitvi, predstavila vse izobraževalne ustanove v Sloveniji, ki se ukvarjajo z gradbeništvom, torej od srednjih, višjih, visokih šol in fakultet, obenem pa jih seznanila z največjimi slovenskimi gradbenimi podjetji, s poklici v gradbeništvu ter možnostmi zaposlitve, od gradbenega tehnika do licenciranega inženirja, ter vseh gradbenih poklicev, od zidarja, kamnoseka, tesarja, železokrivca, keramičarja, itd

Vljudno vabljeni.

V nadaljevanju si oglejte uvodni nagovor ob otvoritvi sejma direktorja ZGIGM mag. Gregor Ficko in mag. Alenke Bratušek, Ministrice za infrastrukturo.

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.