Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala

Novice


Arhiv: V okviru projekta GREEN ROOFS smo bili v aprilu na Poljskem

ZGIGM sodeluje pri kar nekaj evropskih projektih na področju digitalizacije in trajnostnega razvoja v gradbeništvu. Trenutno zelo aktualen projekt v katerem sodelujemo je GREEN ROOFS - Program usposabljanja tehnikov za zelene strehe.  

Cilj projekta GREEN ROOFS - ZELENE STREHE je razviti inovativen tečaj usposabljanja in metodologijo za razvoj novega multidisciplinarnega poklicnega profila, specializiranega za zelene strehe. Projekt bo spodbujal zaposljivost, socialno-izobraževalni in strokovni razvoj mladih diplomantov gradbeništva, krajinske arhitekture, urbanizma in sorodnih študijev s pridobivanjem znanj, potrebnih za obnovo mest.

Direktor ZGIGM mag. Gregor Ficko se je v sklopu rednih koordinacijskih sestankov zaradi izvajanja projekta udeležil srečanja, ki je potekalo v Gliwicah na Poljskem na Fakulteti za gradbeništvo v okviru Šlezijske tehnične univerze. 

Na srečanju je bilo kar nekaj besed namenjenih tudi predlogu nove Uredbe evropskega  parlamenta o obnovi narave. Mnenja so različna. Vsebina uredbe govori o razvoju urbanega zelenega prostora ter postavitvijo zelenih streh in sten s spodbujanjem in trajnostnim upravljanjem gozdov in kmetijskih zemljišč. Z večjim številom biotsko raznovrstnih ekosistemov se poveča odpornost na podnebne spremembe ter zagotovijo učinkovitejše oblike zmanjševanja števila nesreč in njihovega preprečevanja.

Sporočilo Komisije iz leta 2021 o prilagajanju podnebnim spremembam poudarja potrebo po spodbujanju sonaravnih rešitev in priznava, da je stroškovno učinkovito prilagajanje podnebnim spremembam mogoče doseči z varovanjem in obnovo mokrišč in šotišč ter obalnih in morskih ekosistemov, z razvojem urbanega zelenega prostora ter postavitvijo zelenih streh in sten ter s spodbujanjem in trajnostnim upravljanjem gozdov in kmetijskih zemljišč in vse to je povod za predlog nove uredbe.

V luči projekta GREEN ROOFS in predloga nove Uredbe o obnovi narave se bo GZS ZGIGM v bodoče več ukvarjala z zelenimi strehami. 

 

Fotogalerija

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.