Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala

Novice


Arhiv: Projekt GREEN ROOFS - ZELENE STREHE

GZS ZGIGM sodeluje v EU projektu GREEN ROOFS - Program usposabljanja tehnikov za zelene strehe. Projekt se je začel v lanskem letu in že intenzivno potekajo aktivnosti glede cilja projekta.  Gradnja "zelenih streh" je stara stoletja, z njimi so prekrivali svoje hiše že Rimljani. Danes ta gradbena filozofija doživlja preporod. Bujno porasle zelene strehe zmanjšujejo stroške za ogrevanje in hlajenje, povečujejo pestrost živalskih vrt v urbanih okoljih in so naravni filtri za deževnico. 

Veseli smo, da sodelujemo v zgodbi, ki je trajnostno naravnana in bo doprinesla tudi k manjšemu ogljičnemu odtisu  o čemer se zadnja leta veliko govori. Poznamo EU direktivo o energetski učinkovitosti stavb iz leta 2010, ki je doživela že nekaj sprememb. V lanskem letu je Evropska komisija ponovno začela javno posvetovanje o spremembi direktive o energetski učinkovitosti stavbOsnutek prenovljene evropske direktive o energetski učinkovitosti stavb govori o tem, da bo potrebno v novih stavbah razkriti ogljični odtis, kar pomeni, da so zelene strehe  lahko pomemben dejavnik uresničevanja  teh ciljev. 

V luči projekta "GREEN ROOFS" - "ZELENE STREHE" lahko omenimo tudi predlog nove Uredbe evropskega parlamenta o obnovi narave, ki govori o razvoju urbanega zelenega prostora ter postavitvijo zelenih streh in sten s spodbujanjem in trajnostnim upravljanjem gozdov in kmetijskih zemljišč. Z večjim številom biotsko raznovrstnih ekosistemov se poveča odpornost na podnebne spremembe ter zagotovijo učinkovitejše oblike zmanjševanja števila nesreč in njihovega preprečevanja. 

Cilj projekta "GREEN ROOFS" je razviti inovativen tečaj usposabljanja in metodologijo za razvoj novega multidisciplinarnega poklicnega profila, specializiranega za zelene strehe. Projekt bo spodbujal zaposljivost, socialno-izobraževalni in strokovni razvoj mladih diplomantov gradbeništva, krajinske arhitekture, urbanizma in sorodnih študijev s pridobivanjem veščin, potrebnih za obnovo mest. Več o projektu 

 

Aktivnosti projekta: 

 

SREČANJA

 

Prvo spletno srečanje konzorcija je potekalo 7. februarja 2023, da bi se partnerji srečali in spoznali drug drugega. Ta prvi stik med partnerji je bil pomemben za vzpostavitev prijateljskega odnosa in zaupanja.

                                       

 

UVODNI SESTANEK NA POLJSKEM

 

Začetno srečanje projekta je bilo hibridno, da bi olajšali udeležbo redkih partnerjev, ki se ga niso mogli udeležiti, in je potekalo v Gliwicah na Poljskem 3. in 4. aprila 2023.

Na tem sestanku so partnerji razpravljali o obsegu projekta, ciljih, vlogah udeležencev, formalnih obveznostih in finančnem poročanju. Poleg tega so podrobno razpravljali o dejavnostih razširjanja ter razvoju tečaja usposabljanja in platforme za e-učenje.


 

Fotogalerija

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.