Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala

Novice


Arhiv: Javna razprava o EU "Okoljskem delegiranem aktu"

Gradbeni sektor bodo v letu 2024 doletele velike spremembe zaradi objave novega sklopa meril iz taksonomije EU za gospodarske dejavnosti, ki znatno prispevajo k enemu ali več od naslednjih okoljskih ciljev:

  • trajnostna raba ter varstvo vodnih in morskih virov;
  • prehod na krožno gospodarstvo;
  • preprečevanje in nadzorovanje onesnaževanja;
  • varstvo in ohranjanje biotske raznovrstnosti in ekosistemov.
Evropsko združenje gradbenih izvajalcev FIEC, katerega član je tudi GZS ZGIGM, je imelo 24.04.2023 znova predstavitveno sejo na temo taksonomija in povezanih dokumentov, ki določajo kako se bo moral gradbeni sektor prilagoditi. Po 1.1.2024 bo zaradi sprejetja delegiranega akta, ki takoj s sprejetjem velja in dopolnjuje nacionalno zakonodajo ter se uporablja tudi pri podpori odločitev v gradbenih sporih pred sodišči.

Spodaj v prilogi predstavitveni dokumenti prikazujejo, kako zelo drugače bo po novem. Evropsko komisijo sedaj v postopku javne razprave zanima ali je res vse napisano, npr. deleži uporabe sekundarnih surovih v novih gradbenih proizvodih, v praksi uresničljivo, FIEC nadalje zanima kaj novost pomeni z vidika stroškov izvajalskih gradbenih podjetij in industrije gradbenega materiala. 

Do srede bi si na FIEC želeli tudi našega mnenja, ker  se mora skupno mnenje  oddati na Evropsko komisijo do 3.5.2023 Javna razprava za omenjeni dokument na voljo tukaj. Veseli bi bili vašega mnenja. Če imate kakršnokoli mnenje, predloge ali komentarja vas prosimo, da nam  jih pošljete na elektronski naslov: zgigm@gzs.si

Evropska organizacija FIEC, ki zastopa interese gradbene industrije je sicer podala sledeče mnenje na delegiran akt>>

Kaj so delegirani akti

Komisija sprejme delegirani akt na podlagi pooblastila, danega v besedilu pravnega akta EU, v tem primeru zakonodajnega. Komisija sprejme delegirani akt v okviru strogih omejitev: 
-delegirani akt ne sme spremeniti bistvenih elementov zakonodajnega akta
-zakonodajni akt mora opredeliti cilje, vsebino, področje uporabe in trajanje danega pooblastila
-Evropski parlament in Svet EU lahko prekličeta pooblastilo ali nasprotujeta delegiranemu aktu.
Več o delegiranih aktih na povezavi.

Pripete datoteke

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.