Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala

Novice


Arhiv: Revizija direktive o azbestu: nerealne zahteve evropskega parlamenta

REVIZIJA DIREKTIVE O AZBESTU: NEREALNE ZAHTEVE EVROPSKEGA PARLAMENTA

Odbor za zaposlovanje in socialne zadeve Evropskega parlamenta (EP) je 26. aprila predvidoma sprejel poročilo o reviziji Direktive o azbestu pri delu. Evropska zveza gradbene industrije (FIEC), katere članica je tudi GZS ZGIGM  ponovno opozarja, da so predlogi, ki so bili predloženi daleč od realnosti v smislu izvajanja in bodo imeli zelo velik finančni vpliv na gradbena podjetja in njihove stranke.

Po zbranih informacijah o osnutku kompromisnih sprememb o katerih trenutno razpravlja Evropski Parlament, se pričakuje, da bo mejna vrednost za poklicno izpostavljenost (OEL)znižana za 100-krat v primerjavi s trenutno OEL; to je na 0,001 vlaken/cm3, znotraj 4 let po začetku veljavnosti revidirane direktive, skupaj z nadgradnjo na electron mikroskopija.

Vendar pa so se po nekaterih ocenah, opravljenih na nacionalni ravni, kjer je bil OEL znižan za desetkrat, v nekaj letih stroški celotnega postopka odstranjevanja azbesta, odvisno od vrste del, ki jih je treba opraviti, povečali za 3- do 4-krat.

Preberite več v  IZJAVI ZA JAVNOST

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.