Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala

Novice


Arhiv: Evropski parlament potrdil politični sporazum o azbestu pri delu

V torek, 3. oktobra, so poslanci Evropskega parlamenta na plenarnem zasedanju potrdili sporazum o azbestu pri delu (neuradni prevod), ki sta ga dosegla Svet EU in Evropski parlament. Sprejet je bil z veliko večino: 614 glasov za, 2 proti in 4 vzdržani. Revidirana direktiva bo objavljena v Uradnem listu EU, veljati pa bo začela, ko jo bo Svet uradno potrdil. 

Sporočilo za javnost PLENARNO ZASEDANJE EMPL 03-10-2023

OZADJE:
Azbest je izredno nevaren rakotvoren material, katerega prisotnost je problem za številne sektorje, kot so gradbeništvo, prenova in gasilstvo. Je daleč največji vzrok za nastanek raka, povezanega z delom: 78 % poklicnih rakov, priznanih v državah članicah EU, je povezanih z izpostavljenostjo azbestu. Čeprav so vse oblike azbesta v EU od leta 2005 prepovedane, so azbestna vlakna še vedno prisotna v milijonih stavb in infrastruktur, zaradi česar v Evropi vsako leto umre več kot 70 000 ljudi.
Zeleni dogovor (EU politika) sicer spodbuja prenovo stavb za izboljšanje energetske učinkovitosti in zagotovitev prehoda na čisto energijo, vendar to pomeni tudi, da so delavci izpostavljeni večjemu tveganju za poklicnega raka in zato potrebujejo posebno zaščito pri delu. S temi novimi pravili želi EU uresničiti zaveze iz evropskega načrta za premagovanje raka in akcijskega načrta evropskega stebra socialnih pravic. S sprejetjem te zakonodaje se Parlament odziva na pričakovanja državljanov glede skupnih minimalnih standardov zdravstvenega varstva na ravni EU ter zagotavljanja standardov dostojnega dela v globalnih vrednostnih verigah, kot je navedeno v predlogih (10(1) in 19(2) sklepov konference o prihodnosti Evrope.

Kontakti:
Arianne SIKKEN
tiskovna predstavnica
(+32) 2 28 33126 (BXL) 
(+32) 477 99 19 34 
arianne.sikken@europarl.europa.eu 
empl-press@europarl.europa.eu 
@EPSocialAffairs 
Dodatne informacije
Odbor za zaposlovanje in socialne zadeve

 

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.