Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala

Novice


Arhiv: V Varšavi potekal posvet o poslovnih priložnostih za povojno obnovo Ukrajine

Evropska federacije gradbene industrije FIEC (European Construction Industry Federation), katere članica je tudi Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala, je med 14.11. in 15.11.2023 skupaj z evropskim sindikatom gradbene industrije EFBWW organizirala konferenco Rebuild Ukraine.

Na dogodku so članice FIEC in EFBWW skupaj s predstavniki ukrajinskega Ministrstva za povojno obnovo ter številnimi drugimi organizacijami – med drugim tudi glavnim ukrajinskim sindikatom gradbeništva PROFBUD – obravnavale problematiko gradbene obnove Ukrajine po zaključku vojne ter konceptom uvajanja socialnega dialoga v tej državi, ki ga še nima uveljavljenega.

V dvodnevni obravnavi in predstavitvah ukrajinskih predstavnikov so bili izpostavljeni številni problemi, s katerimi se bo morala tako Evropska komisija kot tudi številne druge stanovske organizacije, ki delujejo pod njenim okriljem in kamor spada tudi FIEC, ukvarjati v pridruževalnem procesu Ukrajine Evropski uniji, kot so uvedba socialnega dialoga, panožne kolektivne pogodbe, boj proti korupciji ter zagotavljanje in izobraževanje kadrov.

Trenutno ocenjena škoda na kritični infrastrukturi in zgradbah – le ta še ni dokončna – je ocenjena na 400 milijard evrov, ukrajinski predstavniki pa ocenjujejo, da v kolikor ne bo zunanjih vlagateljev, tako iz Evropske Unije kot tudi iz preostalega sveta, škode ne bo moč sanirati v 100 letih. Velik ekološki in zdravstveni problem predstavljajo tudi ogromne količine azbesta, iz katerega so pretežno zgrajeni objekti, tako da bo temu vprašanju iz vidika zagotavljanja varnosti in zdravja vseh sodelujočih delavcev na povojni sanaciji namenjena še posebej velika pozornost. Drugi problem predstavljajo plače v ukrajinskem gradbenem gospodarstvu. Povprečna plača visokokvalificiranega delavca namreč znaša 310 EUR. Tretji problem je pomanjkanje delovne sile v panogi – z istim problem se seveda srečujemo tudi v EU - še posebej, ker je velik del moške populacije mobiliziran, tako da so velik del aktivnosti v panogi prevzele ženske.

Vsekakor je dogodek, na katerem je sodeloval tudi direktor Zbornice gradbeništva in industrije gradbenega materiala priložnost tudi za slovensko gradbeništvo in industrijo gradbenega materiala!
GZS ZGIGM  bo navezala stike z Veleposlaništvom Ukrajine v Ljubljani ter v začetku leta 2024 organizirala strokovni dogodek med ukrajinskimi predstavniki in slovenskimi gradbenimi podjetji in proizvajalci gradbenega materiala.

 Več informacij sledi.

URADNO SPOROČILO ZA MEDIJE s strani Ukrajine>>>
FIEC sporočilo za medije, podpis pisma o nameri o obnovi Ukrajine

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.