Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala

Novice


Arhiv: Institucije EU so se dogovorile o novi direktivi o energetski učinkovitosti stavb (EPBD)

Institucije EU so 7. decembra 2023 dosegle dolgo pričakovani dogovor o prenovi direktive o energetski učinkovitosti stavb (EPBD). Celotno besedilo sporazuma še ni na voljo!

V skladu z dogovorom bo morala vsaka država članica EU sprejeti svojo nacionalno usmeritev za zmanjšanje povprečne rabe primarne energije v stanovanjskih stavbah za 16 % do leta 2030 in za 20-22 % do leta 2035. Države članice lahko same izberejo, katere stavbe bodo obravnavale in katere ukrepe bodo sprejele. 

Nacionalni ukrepi bodo morali zagotoviti, da se vsaj 55 % zmanjšanja povprečne rabe primarne energije doseže s prenovo najslabših stavb. Za fond nestanovanjskih stavb revidirana pravila zahtevajo, da se postopoma izboljša s pomočjo minimalnih standardov energetske učinkovitosti. 

Revidirana direktiva o energetski učinkovitosti bo tudi določila, da bodo "stavbe z ničelnimi emisijami" nov standard za nove stavbe. Države članice bodo morale tudi zagotoviti, da bodo nove stavbe pripravljene na uporabo sončne energije. FIEC se je 11. decembra na sporazum odzval v sporočilu za javnost.

"Čestitke pogajalcem za dosežek, da so med geopolitičnimi pretresi in po skoraj dveh letih intenzivnih pogovorov dosegli dogovor o tako spornem predlogu. Zdaj se moramo osredotočiti na države članice, ki so odgovorne, da v celoti izkoristijo potencial direktive," je dejal Stephanos Pierides, predsednik podkomisije FIEC za okoljske zadeve.

 

Za razmislek in diskusijo v Sloveniji: 

Stališče FIEC organizacije, ki zastopa interese gradbenih izvajalcev >>

 

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.