Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala

Novice


Arhiv: Ne pričakujemo subvencij, ampak predvsem primerljive konkurenčne pogoje. Teh pa nismo deležni

"Globoko smo razočarani ... Samo pretekli teden smo dobili za 330 milijonov evrov novih obdavčitev za prihodnje leto po zdravstvenem interventnem zakonu in zakonu o obnovi," je opozorila generalna direktorica GZS-ja Vesna Nahtigal.

Turbulence v gradbeništvu

Gradbeništvo letos doživlja "turbulentne trenutke", najbolj po avgustovskih poplavah, je dejal direktor zbornice gradbeništva in industrije gradbenega materiala Gregor Ficko in dodal, da se je že pred poplavami nakazovalo, da prihaja rahlo ohlajanje. Za letos pričakujejo upad prihodkov gradbene panoge z lanskih 8,3 milijarde na 7,3 do 7,5 milijarde evrov oz. za od sedem do 10 odstotkov.

Popoplavna obnova bo podjetja zaposlila, a večinoma gre za zemeljska dela, v zakonu o obnovi pogrešajo dolgoročne načrte. Država ni zmogla moči, da bi v zakon uvrstila vrstico, s katero bi pripravila dolgoročni nacionalni program ureditve slovenskih vodotokov, je poudaril Ficko.

Tudi v tej panogi so velike neznanke zaradi energetike. Ficko je kritičen tudi zato, ker pri državnih naročnikih, kot pravi, ni razumevanja za zvišanje cen izvajalcev, ki se s podražitvami spopadajo že od pandemije. Meni tudi, da bi morali projekte, ki jih država potrebuje, kot so tretja razvojna os, naložbe v železnice, dodaten avtocestni pas, pospešiti.

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.