Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala

Novice


Arhiv: Blue Deal mora postati prednostna naloga zakonodajnega telesa EU

FIEC sporočilo za deležnike organizacije, katere član je tudi GZS ZGIGM.

"FIEC in EIC skupaj pozivata k močnejši vodni politiki EU"

Organizaciji European Construction Industry federation (FIEC) in European International Contractors (EIC) sta 27. februarja 2024 objavili skupni poziv k "evropskemu modremu dogovoru" (BLUE DEAL), v katerem podpirata načrte "modrega dogovora" Evropskega ekonomsko-socialnega odbora (EESO).  V dokumentu sta izrazila poziv naslednji Evropski komisiji in državam članicam, naj v novem mandatu za obdobje 2024-2029 prednostno obravnavajo odpornost in varnost voda, boj proti pomanjkanju vode in proti ekstremnim vremenskim pojavom. Federaciji poudarjata tudi pomen nadaljnje krepitve industrijske konkurenčnosti evropskih izvajalcev in nadaljnjega izvajanja zmanjšanja emisij s poudarkom na vprašanjih podnebnih sprememb. 
FIEC in EIC izražata 5 ključnih sporočil in nekaj predlogov za vseevropski, celovit in dolgoročen pristop k pomanjkanju vode in naravnim nesrečam, kot so suše in poplave. Morebitnega modrega dogovora EU ne more biti brez gradbenega sektorja. Modri dogovor mora priznati ključno vlogo izvajalcev pri gradnji nove vodne infrastrukture ter vzdrževanju in popravljanju obstoječe infrastrukture za čiščenje, distribucijo, skladiščenje in zaščito pred poplavami. Najprej se je treba osredotočiti na zmanjšanje izgub vode zaradi uhajanja v obstoječih omrežjih, na ustrezno izvajanje direktive EU o pitni vodi in na reševanje problema pomanjkanja vode v najbolj ranljivih regijah. 
"Smo del rešitve: Gradbena podjetja so močno vključena v številne dejavnosti, povezane z vodo, in so že vodilna pri učinkovitem upravljanju z vodo," je dejal predsednik FIEC Philip Crampton.

Uradne izjave za javnost:

Evropski in mednarodni gradbeni izvajalci pozivajo k prednostni obravnavi vode v obdobju 2024-2029-Joint-FIEC-EIC-CICA-Letter: EN, strojni prevod SI 

+ priloga FIEC-EIC SKUPNI POZIV ZA EVROPSKI MODRI DOGOVOR_SKUPNO STALIŠČE.PDF: EN, strojni prevod SI 

Joint_FIEC-EIC_PRESS_RELEASE_EU_Blue_Deal : EN, strojni prevod SI 



 

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.