Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala

Novice


Arhiv: HCLF webinar o digitalnih gradbenih dovoljenih in BIM

HLCF vas vabi na več prihajajočih dogodkov Foruma na visoki ravni za gradbeništvo (HLCF), vključno s četrtim plenarnim zasedanjem. Prav tako vas spodbuja, da pomagate pri izvajanju in spremljanju prehodne poti.  Ob uvajanju sistema eGraditev v Sloveniji bomo v državah po Evropi prej ali slej vpeljati tudi digitalna gradbena dovoljenja!

21. marca 2024:
Spletni seminar o novostih v zvezi s pobudami za digitalni prehod, ki bo sledil prejšnjim tematskim spletnim HLCF seminarjem in zainteresirane strani obveščal o ustreznih pobudah, kot so umetna inteligenca v gradbeništvu, izvajanje digitalnih gradbenih dnevnikov in digitalizacija gradbenih dovoljenj. 

AGENDA

Prijavite se na prihajajoči digitalni spletni seminar foruma HLCF: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/HLCF-March-Webinars 

OZADJE: Gradbeni forum na visoki ravni (HLCF)Odpornejši, zeleni in digitalni gradbeni ekosistem

V posodobljeni industrijski strategiji EU je poudarjena potreba po pospešitvi zelenega in digitalnega prehoda industrije EU in njenih ekosistemov. V ta namen predlaga sodelovanje z industrijo, javnimi organi, socialnimi partnerji in drugimi deležniki. Na podlagi tega je bila 15. marca 2023 objavljena prehodna pot za gradbeništvo. 
Posodobljena industrijska strategija EU poudarja hiter zeleni in digitalni prehod industrije EU in njenih ekosistemov. Predvideva sodelovanje z industrijo, javnimi organi, socialnimi partnerji in zainteresiranimi stranmi za usmerjanje prehoda vsakega ekosistema. Vsak industrijski ekosistem mora preoblikovati svoje poslovne modele in vrednostne verige, da bi postal temelj zelenega, digitalnega in odpornega evropskega gospodarstva. Za tak prehod pa so potrebni konkretni in izvedljivi načrti (tranzicijske poti), razviti za vsak industrijski ekosistem posebej.
Prehodna pot za gradbeništvo opisuje pogoje in potrebne ukrepe za doseganje odpornega, konkurenčnega, bolj zelenega in digitalnega gradbenega ekosistema. Poleg tega predlaga ukrepe, ki podpirajo prehod k varnejšim stavbam in cenovno dostopnim stanovanjem za vse Evropejce.
Cilj poti prehoda za gradbeništvo je ponuditi razumevanje obsega, stroškov in pogojev za odpornost, konkurenčnost ter zeleni in digitalni prehod od spodaj navzgor. Komisija je te pogoje vključila v akcijski načrt, njegov uspeh pa je odvisen od sodelovanja med evropskimi, nacionalnimi, regionalnimi in lokalnimi organi, industrijo, akademsko sfero in državljani. Forum za gradbeništvo na visoki ravni (HLCF) je skupaj s Komisijo oblikoval pot prehoda.

V HLCF je vključenih več kot 800 članov (podjetja, panožna združenja, nacionalni organi, akademska sfera in druge zainteresirane strani). Plenarni sestanki in osredotočena tematska srečanja foruma HLCF so odprti za vse zainteresirane strani, zato je to vedno večja skupnost. Prijavite se na poštni seznam in bodite na tekočem s forumom na visoki ravni za gradbeništvo. Prisotnost služb Komisije zagotavlja, da so akterji gradbene industrije obveščeni in da se z njimi ustrezno posvetuje na vseh pomembnih področjih politike, ki bi jih lahko prizadela.

Visoki forum na visoki ravni spremlja izvajanje soustvarjene poti prehoda gradbeništva k zelenemu, digitalnemu in odpornemu gradbenemu ekosistemu.

Prvi forum je potekal septembra 2021, na njem pa je sodelovalo 220 udeležencev. 

Aprila 2022 je potekal drugi forum, na katerem je sodelovalo več kot 190 udeležencev. Na podlagi posvetovanja z deležniki, ki se je končalo marca 2022,je bilo na srečanju predstavljenih 12 ključnih tem. Člani so nato izbrali, na katere od teh tem naj bi se osredotočili na tematskih sejah pod sopredsedstvom, da bi omogočili bolj poglobljeno izmenjavo mnenj o mejnikih in ciljih.

Tretji forum je potekal marca 2023. Med forumom je Komisija objavila prehodno pot za odporen, bolj zelen in digitalen gradbeni ekosistem. Na dogodku je sodelovalo več kot 130 deležnikov iz gradbenega ekosistema, ki so razpravljali o prehodni poti ter s tem povezanih prednostnih nalogah in zavezah. Oglejte si podrobno poročilo o srečanju s povzetkom foruma in videoposnetek dogodka.

Razpis za prevzemanje obveznosti za prehodno pot: Prijavite se na 4. letno srečanje in prihajajoče spletne seminarje HLCF:

Fourth annual plenary meeting of the High Level Construction ForumRegister now! 

We are happy to announce that the fourth annual plenary meeting of the High Level Construction Forum will take place on Wednesday 24 April 2024 (9:30 - 17:00 CEST). The event will mark one year since the publication of the Transition Pathway for a resilient, greener, and more digital construction ecosystem. Join us in Brussels to debate the strategic challenges facing construction, and how we may address them in the future. Together, we will also celebrate the new actions that HLCF members have committed to carry out, in line with the Transition Pathway’s vision. 

The full day event will consist of three parts:

  • Part 1: Overview of strategic challenges and the state of play of the EU construction ecosystem. 
  • Part 2: Discuss the implementation of the Transition Pathway including action at EU level, national level and by industry.
  • Part 3: Collaborative workshop on future EU priorities for the construction ecosystem.

 The event will take place in person at the premises of DG GROW (the Directorate-General for Internal Market, Industry, Entrepreneurship and SMEs). Lunch and refreshments will be provided. A possibility for hybrid connections will be restricted to parts 1 and 2 only.

You can access the draft agenda and registration form via this link: 

https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/Annual_HLCF_4 

Please note: some agenda items and speakers may be subject to change.

 We look forward to seeing you at the event! 

Submit your commitments for the Transition Pathway with ease

Would you like to help implement and monitor the Transition Pathway for Construction, and get a chance to take the stage during the upcoming fourth annual plenary meeting of the High Level Construction Forum?  Then share your commitments for actions through this survey! We have shortened the survey and it should take you no more than 10 minutes to fill it in.

Your commitments will be published on the European Commission webpage and DG GROW will use these as a basis for inviting speakers to present in the upcoming annual HLCF meeting (24 April) and other future HLCF events. 

Do you still have questions or hesitations? Then please get in touch with us.

European Monitor of Industrial Ecosystems: Report on construction published
The European Monitor of Industrial Ecosystems (EMI), a tool to monitor and assess trends as regards the implementation of the green and digital transition across industrial ecosystems, recently published its report on the construction ecosystem. The report measures the current state and the progress achieved over time. You can download the report here.

Do not hesitate to contact us for any questions: HLCF@ecorys.com
We look forward to exchanging with you further in 2024!
The Technical Secretariat of the High Level Construction Forum.
 E: HLCF@ecorys.com


Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.