Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala

Novice


Arhiv: Objava akcijskega načrta o delu in pomanjkanje znanj in spretnosti v EU

Evropska komisija je 20. marca objavila sporočilo z naslovom 

"Pomanjkanje delovne sile in znanj in spretnosti v EU: akcijski načrt".

To sporočilo je nadaljevanje vrha v Val Duchessu, ki je bil organiziran 21. januarja 2024.  Evropska komisija v njem opozarja, da se pomanjkanje delovne sile in znanj in spretnosti povečuje v vseh državah članicah. Imajo gospodarske in družbene posledice, zato se je treba z njimi nujno spopasti.  Komisija najprej opredeljuje tri ključne dejavnike za pomanjkanje delovne sile in znanj in spretnosti v EU:

- Demografske spremembe.
- Nove potrebe (po delovnih mestih in spretnostih), ki se pričakujejo zaradi zelenega in digitalnega prehoda ter večje potrebe po varnosti in strateški avtonomiji. 
- Slabi delovni pogoji. 

Evropska komisija predlaga vrsto ukrepov na petih ključnih področjih politike. Evropska komisija, države članice in socialni partnerji so pozvani, da sprejmejo ukrepe za vsako od teh področij. Za socialne partnerje ukrepi izhajajo iz konkretnih zavez evropskih socialnih partnerjev. 
V prilogi najdete povzetek najpomembnejših ukrepov za 5 ključnih področij politike. 

Za ukrepanje:

FIEC bo pripravil odziv na ta akcijski načrt. Podjetja vljudno prosimo, da do 11. aprila 2024 Strokovni službi GZS ZGIGM na enaslov zgigm@gzs.si pošljete svoje povratne informacije, zlasti v zvezi z naslednjimi vprašanji:

- Katere izzive doživljate pri zaposlovanju osebja na lokalni, nacionalni ali mednarodni ravni?
- Ali trenutne razmere pomanjkanja delovne sile v gradbeništvu vplivajo na razvoj, rast in konkurenčnost vašega podjetja?
- Ali se strinjate s ključnimi področji politike, ki jih je opredelila Evropska komisija, in s predlaganimi ukrepi? 
- Ali že uporabljate katero od rešitev/ukrepov, ki jih je omenila Evropska komisija, da bi se spopadli s pomanjkanjem delovne sile?

Hvala za vaše sodelovanje.

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.