Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala

Novice


Arhiv: 33. MEDNARODNI SEJEM GRADITELJSTVA »MEGRA 2024« JE PO TREH DNEH ŠTEVILNIH STROKOVNIH IN IZOBRAŽEVALNIH DOGODKOV ZA ENO LETO ZAPRL SVOJA VRATA - poročilo

Med 17. in 19. aprilom 2024 je v Gornji Radgoni potekal 33. mednarodni sejem graditeljstva MEGRA 2024, ki ga je programsko in vsebinsko ob glavnem organizatorju Pomurskem sejmu soorganizirala Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala pri GZS (ZGIGM). Na otvoritvi sejma, ki ga je svečano odprl minister za kohezijo dr. Aleksander Jevšek, sta tako direktorica GZS Vesna Nahtigal kot direktor ZGIGM mag. Gregor Ficko opozorila na številna odprta vprašanja, na katere gradbeništvo kot ena najbolj propulzivnih gospodarskih panog, pristojne državne institucije opozarja že vrsto let. Še posebej je bila izražena bojazen zaradi nekaterih indicev ohlajanja, ki so v gradbeništvu vidni v začetku letošnjega leta: manj je javnih razpisov za gradnjo prometne infrastrukture, upočasnjujejo se aktivnosti pri izgradnji 3. razvojne osi, tudi optimistične napovedi o gradnji preko 30.000 stanovanj do konca leta 2026 so v zadnjem času bolj ali manj utihnile. Zaradi nekaterih odprtih vprašanj, vezanih na odpravo posledic po lanskoletnih poplavah ter posamezne dejavnosti v javnem sektorju in njihovo plačno politiko, je vprašanje, kakšno bo sploh črpanje proračuna za letošnje in prihodnje leto na investicijskih transferjih. Tudi številna druga vprašanja, povezana s kadri, socialnim dialogom, paritetnim skladom, digitalizacijo panoge, predvsem pa samim statusom gradbeništva, ki so na dnevnem redu že poldrugo desetletje, pa žal zaradi pasivnosti države še vedno nerešena, so za samo gradbeništvo zelo pomembna, zato jih je potrebno proaktivno reševati v vzajemnem odnosu z državo. 

Glavni poudarek sejma, je bil tudi letos zadnji dan sejma na mladih, ki bodo nosilci panoge v prihodnosti. Že tretje leto zapored je bil s strani ZGIGM in Pomurske gospodarske zbornice pri GZS organiziran IZOBRAŽEVALNI IN KARIERNI DAN SLOVENSKEGA GRADENIŠTVA, ki je bil letos odlično obiskan z mladimi tako iz osnovnih šol kot tudi s strani dijakov in študentov, srednjih šol in fakultet. Izvrstna predavanja, ki so jih izvedli številni strokovnjaki, ki več desetletij z velikim pečatom delujejo v gradbeništvu, kot so Viktor Markelj (PONTING), Matjaž Šajn (CGS LABS), Marko Žitnik (2TDK) in drugi ugledni gostje, Odlično organiziran je bil tudi letošnji zabavni kviz za mlade: LEPO JE BITI GRADBENIK (že 4. leto del aktivnosti sejma MEGRA 2024). Kviz je vodil znani slovenski raper Six-Pack-Čukur tudi učitelj na srednji gradbeni šoli. Kviz na osrednji stojnici GZS ZGIGM je bil odlično obiskan. Zavedati se moramo, da je že nekaj let pomanjkanje najrazličnejših poklicnih profilov v gradbeništvu velik problem za samo panogo. Kriza zaradi pomanjkanja klasičnih gradbenih poklicev se na vseh izobraževalnih nivojih, od zidarjev, tesarjev, železokrivcev do gradbenih tehnikov in inženirjev, vsako leto samo poglablja. Že podatek, da bo v naslednjih desetih letih pogoje za upokojitev izpolnilo okrog 2500 licenciranih gradbenih inženirjev, na obeh slovenskih gradbenih fakultetah pa letno diplomira med 50 in 60 študentov, je dovolj zgovoren, še bolj pa zaskrbljujoč. Zato je organizacija izobraževalnega in kariernega dneva slovenskega gradbeništva, na katerem so bile mladim, ki so ta trenutek pred eno od najbolj pomembnih življenjskih odločitev, odločitvijo o svoji poklicni odločitvi, predstavljene vse izobraževalne ustanove v Sloveniji, ki se ukvarjajo z gradbeništvom, torej od srednjih, višjih, visokih šol in fakultet, obenem pa smo jih v ULICI GRADBENIH OBRTI seznanili z največjimi slovenskimi gradbenimi podjetji, s poklici v gradbeništvu ter možnostmi zaposlitve, od gradbenega tehnika do licenciranega inženirja, ter vseh gradbenih poklicev, od zidarja, kamnoseka, tesarja, železokrivca, keramičarja, še kako pomembna. Cilj predstavitve najsodobnejših digitalnih tehnologij, ki si v gradbeništvu vse hitreje utirajo pot in so za mlado generacijo vedno bolj privlačne je ravno tako izpolnil svoja pričakovanja.

GZS ZGIGM je na sejmu v okviru evropskih projektov CAPABLE, DIG-IN-KPI, RENOINVEST in SEE THE SKILLS, ki jih izvajamo na zbornici, organizirala številne mednarodne dogodke, ki so se jih udeležili naši projektni partnerji iz Severne Makedonije, Hrvaške, Avstrije in Madžarske, vodila pa jih je koordinatorka EU projektov na GZS ZGIGM Valentina Kuzma. V okviru problematike zelenega prehoda pod naslovom KAKO DO SKORAJ NIČ ENERGIJSKIH STAVB IZ TRAJNOSTNIH MATERIALOV sta bila organizirana dva odlična strokovna dogodka in sicer v okviru projekta CAPABLE strokovni dogodek »Krepitev zmogljivosti javnih organov za soočanje z izzivi javnih stavb« in v okviru projekta SEE THE SKILLS strokovni dogodek »Trajnostne energijske spretnosti v gradbeništvu: vidne , uporabne, potrjene«. V okviru projekta RENOINVEST je bil organiziran strokovni dogodek »Trajnostna prenova stavb s poudarkom na sistemu vse na enem mestu«. V okviru projekta DIG-IN-KPI je bila organizirana zaključna konferenca z naslovom »Digitalna preobrazba prodira v gradbena podjetja« ter predstavitev projektov digitalne transformacije javnega sektorja na področju graditve in aktivnosti digitalne transformacije sektorja DIG-IN-KPI.

Kot je bilo najavljeno že v okviru Programskega odbora, je letošnja MEGRA 2024, ki jo je v treh dneh obiskalo več tisoč obiskovalcev, potekala v znamenju zelenega prehoda in sanacije posledic lanskoletnih naravnih ujm. V strokovnem smislu sejem prav gotovo predstavlja praznik graditeljstva, hkrati pa je tudi prikaz realnega stanja v slovenskem gradbeništvu, ki potrebuje dolgoročno strategijo financiranja javne infrastrukture in izobraževanja za graditeljske poklice. Le tako bomo lahko obdržali in razvijali podjetja, ki so usposobljena za izvedbo najzahtevnejših gradbenih projektov. Glavni cilj slovenskega graditeljstva in gospodarstva pa mora biti v obvladovanju slovenskega gradbenega trga z lastnim znanjem in izvajalci. Slovenska gradbena podjetja in industrija gradbenih materialov so prav gotovo cenejši kot vsako tuje podjetje, saj vračajo večino svojega zaslužka nazaj v slovenski proračun.

Letošnja MEGRA 2024 je nedvomno upravičila vsa strokovna pričakovanja, zatorej vas lahko na ZGIGM že sedaj povabimo na MEGRO 2025.

Pomurski sejem PRESS druge informacije:

Povezava na zaključno informacijo letošnjega sejma MEGRA 2024.
Vse dosedanje informacije o letošnjem sejmu so vam na voljo na povezavi na novinarske informacije in na spletni strani sejma MEGRA.
Vabljeni tudi k ogledu galerije in uporabi fotografij, ki jih je posnel Jure Zauneker. 
Spodaj fotogalerija ekipe GZS.

Fotogalerija

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.