Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala

Novice


Pozdravljamo odločitev o preložitvi sektorskih standardov poročanja za gradbene dejavnosti

FIEC in skupaj z njim GZS ZGIGM (članica FIEC) pozdravlja odločitev o preložitvi sektorskih standardov poročanja. Evropski parlament je 10. aprila 2024 sprejel medinstitucionalni sporazum o novi direktivi EU, ki za dve leti odlaga sprejetje sektorskih standardov trajnostnega poročanja v skladu z direktivo o trajnostnem poročanju podjetij (CSRD).  Člani FIEC redno potrjujejo, da so se zahteve po poročanju za gradbena podjetja v zadnjih letih močno povečale.  FIEC podpira večjo odgovornost podjetij za njihovo trajnostno uspešnost, vendar pozdravlja podporo Evropskega parlamenta, da se sprejetje teh standardov odloži za 2 leti.

OBRAZLOŽITEV:

Evropski parlament je nedavno potrdil predlog za odložitev uvedbe sektorsko specifičnih evropskih standardov za poročanje o trajnosti (ESRS) v okviru Direktive o korporativnem trajnostnem poročanju (CSRD) za dve leti, do 30. junija 2026. Ta odločitev podjetjem omogoča dodaten čas za prilagoditev novim standardom poročanja, ki so ključni za izboljšanje preglednosti in primerljivosti trajnostnih informacij. Odložitev je bila sprejeta po prepoznavanju kompleksnosti in pomembnega vpliva teh standardov čez različne sektorje.

CSRD, ki določa pravila za poročanje povezano s trajnostjo, ostaja ključni del strategije EU za vključevanje trajnosti v korporativno upravljanje. Odločitev za odložitev sektorsko specifičnih standardov je bila prav tako vplivana z potrebo po sinhronizaciji z drugimi mednarodnimi okvirji, kot so tisti, ki jih razvija Mednarodni odbor za standarde trajnosti (ISSB), za poenostavitev in zmanjšanje bremena poročanja za podjetja.

Evropska komisija podpira to odložitev, poudarjajoč, da bi to organizacijam dalo več časa za osredotočenje na uvedbo prvega nabora ESRS, ki so bili sprejeti prej, in za učinkovito pripravo na bolj podrobne zahteve specifične za posamezne sektorje.

Za več podrobnih informacij o razvoju in posledicah odložitve si lahko ogledate originalne vire:

  • Obvestilo Evropskega parlamenta o odložitvi in njenem kontekstu: EU Parliament News.
  • Dodatne podrobnosti o delovnem programu Komisije za leto 2024 in strateških prioritetah, vključno s poročanjem o trajnosti, najdete na ESG Today.

 

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.