Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala

Novice


Ali veste kaj je stroškovno inženirstvo?

Včeraj smo skupaj z UL FGG profesorji in študenti spremljali predavanje Mirka Trohe iz podjetja AXIS, Project IT solutions and services, d.o.o. (člana GZS ZGIGM) na katerem je bilo predstavljeno 𝐬𝐭𝐫𝐨š𝐤𝐨𝐯𝐧𝐨 𝐢𝐧ž𝐞𝐧𝐢𝐫𝐬𝐭𝐯𝐨. Slednje je temelj učinkovitega nadzora in spremljave gradbenih projektov, saj gradbeni izvajalec mora poznati svojo polno lastno ceno in kako donosen je projekt. Za take računske operacije pa je nujen gradbeni informacijski sistem in kvalitetne baze podatkov, ki obsegajo proizvodne vire, normative in standardizacijo popisov del.
Najbolj pomemben dokument stroškovnega inženirstva je popis del, za finančno opredelitev projekta pa gradbena kalkulacija, s katero se določi proizvodne vire in stroške na projektu.
𝐒𝐚𝐦𝐨 𝐬 𝐩𝐨𝐯𝐞𝐳𝐚𝐯𝐨 𝐩𝐫𝐞𝐝𝐫𝐚č𝐮𝐧𝐚 𝐳 𝐢𝐳𝐝𝐞𝐥𝐚𝐧𝐨 𝐠𝐫𝐚𝐝𝐛𝐞𝐧𝐨 𝐤𝐚𝐥𝐤𝐮𝐥𝐚𝐜𝐢𝐣𝐨 𝐢𝐧 𝐚𝐤𝐭𝐢𝐯𝐧𝐨𝐬𝐭𝐦𝐢 𝐯 𝐭𝐞𝐫𝐦𝐢𝐧𝐬𝐤𝐞𝐦 𝐩𝐥𝐚𝐧𝐮 𝐩𝐨𝐝𝐣𝐞𝐭𝐣𝐚 𝐥𝐚𝐡𝐤𝐨 𝐩𝐥𝐚𝐧𝐢𝐫𝐚𝐣𝐨 𝐢𝐧 𝐯 𝐩𝐨𝐝𝐣𝐞𝐭𝐣𝐮 𝐨𝐩𝐭𝐢𝐦𝐚𝐥𝐧𝐨 𝐮𝐩𝐫𝐚𝐯𝐥𝐣𝐚𝐣𝐨 𝐦𝐚𝐭𝐞𝐫𝐢𝐚𝐥𝐞, 𝐝𝐞𝐥𝐨, 𝐬𝐭𝐫𝐨𝐣𝐞, 𝐯𝐨𝐳𝐢𝐥𝐚 𝐢𝐧 𝐨𝐩𝐫𝐞𝐦𝐨 𝐧𝐚 𝐩𝐫𝐨𝐣𝐞𝐤𝐭𝐮.
Prediskutirali smo tudi pomen 𝐩𝐨𝐳𝐧𝐚𝐯𝐚𝐧𝐣𝐚 𝐦𝐞𝐭𝐨𝐝𝐞 𝐩𝐫𝐢𝐬𝐥𝐮ž𝐞𝐧𝐞 𝐯𝐫𝐞𝐝𝐧𝐨𝐬𝐭𝐢 𝐳𝐚 𝐮𝐠𝐨𝐭𝐚𝐯𝐥𝐣𝐚𝐧𝐣𝐞 𝐫𝐚𝐳𝐥𝐢𝐤𝐞 𝐦𝐞𝐝 𝐝𝐞𝐣𝐚𝐧𝐬𝐤𝐢𝐦𝐢 𝐢𝐧 𝐩𝐫𝐞𝐝𝐯𝐢𝐝𝐞𝐧𝐢𝐦𝐢 𝐤𝐨𝐥𝐢č𝐢𝐧𝐚𝐦𝐢 𝐢𝐧 𝐬𝐭𝐫𝐨š𝐤𝐢 ter druge načine za finančno in terminsko spremljanje projektov.
Metoda prislužene vrednosti je namenjena internim rednim mesečnim kontrolam 𝐬𝐚𝐦𝐨 𝐢𝐳𝐯𝐚𝐣𝐚𝐥𝐜𝐞𝐦, da vedo ali zamujajo ali prehitevajo terminski plan in ali so stroški večji ali manjši od predvidenih.
Naročniki-investitorji pozor, naročena in izdelana gradbena kalkulacija, je koristna tudi za vas, ker predstavlja računski temelj za utemeljevanje pogodbenih cen v postopku pogajanj na razpisu.

Gradivo o stroškovnem inženirstvu>>

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.