Sekcija za pekarstvo

AKTIVNI ČLANI

Žito d.o.o., Mlinotest d.d., Mlinopek d.d., Mercator IP d.o.o., Hlebček d.o.o., Pekarna Pečjak d.o.o., Reprokolinska d.o.o., Rudnidis d.o.o., Pekarna Baškovč d.o.o., Delakorda d.o.o., Don Don d.o.o.

VODSTVO


Veseli nas, da smo vsako leto bogatejši za rekordno število nagrajenih pekovskih izdelkov vrhunske kakovosti. Naša razvojna naravnanost, usmerjenost v inovativnost izdelkov ter prepoznavanje trendov na tržišču med potrošniki, vodijo našo sekcijo tudi v odlične proizvodne in prodajne dosežke. Letno spečemo že 105.000 ton pekovskih izdelkov, kar predstavlja skoraj 410 milijonov evrov prihodkov. Zlasti se lahko pohvalimo s spodbudnimi izvoznimi dosežki, kjer nam deleži prodaje iz leta v leto naraščajo. V letu 2019 pa prevzemamo zgodovinsko vlogo dvoletnega predsedovanja mednarodnemu združenju pekarske industrije AIBI, katerega letno konferenco ponosno gostimo prav v Sloveniji v letu 2021.
Predsednik: Janez Bojc

 


Sekretarka: Barbara Rupnik
barbara.rupnik@gzs.si
01 5898 292

ČLANSTVO V EVROPSKEM ZDRUŽENJU


https://www.aibi.eu/

OPIS AKTIVNOSTI V LETU 2018 
V letu 2018 smo oblikovali kategorijo pekovskih izdelkov za spletno aplikacijo »Katalog živil za javno naročanje« ter vnesli izdelke naših proizvajalcev. Pričeli smo z aktivnostmi na področju implementacije sheme »Izbrana kakovost« za žitni sektor in s pripravami na organizacijo evropskega pekovskega kongresa AIBI, ki bo potekal od 27. – 30. maja 2021 na Bledu.

CILJI V LETU 2019 
Leto 2019 bo za Sekcijo za pekarstvo izjemno pestro. Na Pogačarjevem trgu v centru Ljubljane bomo organizirati festival odličnih pekovskih izdelkov ter izvajali promocijo odličnih pekovskih izdelkov in slovenske potice tudi na drugih pomembnih dogodkov (sejem AGRA, pekarski simpozij, kongres v Manchestru…). V okviru ocenjevanja odličnih pekovskih izdelkov načrtujemo prenovo in posodobitev ocenjevalnih listov za odlične kruhe, pekovske izdelke, piškote, testenine in sveže slaščice, prenovo in posodobitev pravil za prijavo, ocenjevanje in oglaševanje odličnih pekovskih izdelkov ter kalibracijo ocenjevalne komisije na Biotehniški fakulteti in izmenjavo informacij s pekarskimi tehnologi. V pekarskem sektorju že deluje delovna skupina za zaveze odgovornosti, v letu 2019 pa načrtujemo sprejetje zavez v pekarstvu za zmanjševanje vsebnosti soli v izdelkih. Prav tako si bomo prizadevali za izboljšave na področju povišanja deleža polnozrnate moke oziroma drobljenca. Ena izmed aktivnosti v letu 2019 bo tudi priprava specifikacije IK za mlevske in pekarske izdelke. Še naprej bomo spremljali aktivnosti in zakonodajo na področju vsebnosti različnih kontaminantov v pekarskih izdelkih.