Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

MEDNARODNE AKTIVNOSTI

Poslovne mednarodne aktivnosti

Podpora članom pri poslovanju na tujih trgih - kontaktna točka za izvoznike.

Nudimo informacije o izbranem trgu, podjetja povezujemo z ekonomskimi svetovalci na Veleposlaništvih RS po svetu, svetujemo v primeru težav pri poslovanju in pomagamo pri promociji na mednarodnih sejmih ter pripravljamo poslovne delegacije z mreženji in B2B razgovori. S tem podpornim okoljem podjetjem omogočamo preboj na tuje trge in uspešno mednarodno poslovanje.  

Nekaj preteklih uspešnih delegacij in skupnih nastopov na izbranih tujih trgih

Delegacija FOODEX in Japonska 2023 in 2024 

V letu 2023 in 2024 smo organizirali in izvedli gospodarsko delegacijo s področja proizvodnje in predelave kmetijskih in živilskih izdelkov. Udeležili smo se sejma FOODEX, ki velja za vodilnega na področju hrane in pijač v Aziji. V okviru sejma je potekal tudi poslovni forum »Slovenija –zelena miza Evrope«, kjer smo japonskim udeležencem predstavili slovensko živilsko industrijo. Podjetja so se na sejem FOODEX podala s pričakovanji po novih kontaktih, morebitni sklenitvi ali utrditvi že obstoječega poslovanja z japonskimi partnerji ali odkrivanju novih priložnosti. Obisk vladno-gospodarske delegacije na Japonskem so organizirali Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Gospodarska zbornica Slovenije, Javna agencija SPIRIT Slovenija in veleposlaništvi Japonske in Slovenije. 

Promocija vinarjev v Pragi 2024

V organizaciji Veleposlaništva RS v Pragi je 22. in 23. aprila 2024 potekala promocija slovenskih vinarjev in živilskih podjetij. Predstavilo se je več kot 60 vinarjev z več kot 300 vini. Češka namreč postaja izjemno pomemben trg za slovenska vina. Ob tej priložnosti je potekala vodena degustacija slovenskih vin, ki jo je otvorila dr. Tatjana Zagorc, direktorica GZS – Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij.

Expo Dubaj 2020

Na poslovnem forumu »Slovenia – The Green Table of Europe« se je predstavila slovenska živilsko predelovalna industrija in podjetja s svojimi proizvodi. Izpostavljene so bile dobre prakse podjetij, njihov prodajni asortima, ki je lahko zanimiv za trg ZAE in trge Bližnjega vzhoda. ZAE večino hrane uvozi, zato so zelo iskani proizvodi višje kakovosti, tako s področja perutninskega mesa, ribjih proizvodov, mleka in mlečnih proizvodov, pijač in drugih proizvodov. V okviru poslovnega obiska so gospodarstveniki iz 23 podjetij obiskali tudi največji specializirani živilski sejem v regiji »Gulfood«. Gre za sejem na katerem se srečajo svetovni proizvajalci hrane, uvozniki in distributerji živil. Delegacijo je od 11. do 16. februarja 2022 organizirala GZS v sodelovanju z Javno agencijo SPIRIT Slovenija in  MGRT, na njej pa je sodelovalo 44 gospodarstvenikov.

Novica

Katalog delegacije

 

Poljska 2017

Na sejmu Warshaw Food Expo, največjem živilskem sejmu na Poljskem, se je na nacionalni stojnici predstavilo 5 slovenskih podjetij agroživilske panoge. V času sejma je potekalo srečanje kmetijskih ministrov višegrajske skupine.


Strokovne mednarodne aktivnosti

GZS-ZKŽP aktivno sodeluje z evropskimi in svetovnimi združenji, kjer pridobivamo različne informacije, tudi o možnostih za preboj na tuje trge. Naše povezave v mednarodnih združenjih. 

Internacionalizacija je pomembna aktivnost tudi v partnerstvu SRIP HRANA, katerega koordinatorji smo na GZS – ZKŽP.

 V pripravi je tudi katalog podjetij izvoznikov.  


Več informacij: mag. Tina Buh, tina.buh@gzs.si