Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

Združenje slovenskih vinarjev

AKTIVNI ČLANI
Klet Brda, z. o. o., Dobrovo,
Kmečka zadruga Krško z.o.o.,
KZ Metlika, z.o.o.,
Mare Santo Wines d.o.o.,
Posestvo Marof d.o.o.,
Puklavec Family Wines, d. o. o.,
Ptujska klet, d. o. o.,
Radgonske gorice, d. o. o.,
Sporti d.o.o. (Vina Zajc)
Vinakoper, d. o. o. Koper,
Vinakras, z. o. o. Sežana,
Vipava 1894 d.o.o.,

 

VODSTVO

Leto 2024 je bilo za člane našega združenja leto rekordno nizkih količin pridelanega grozdja. V povprečju smo imeli člani več kot 1/3 manj grozdja. Tako slaba letina je bila posledica več dejavnikov – zmrzali, bolezni, suše in zelo vročega poletja. Žal odziv države na slabo letino ni bil takšen kot smo ga v združenju pričakovali. Država se ne zaveda, da lahko še ena tako slaba letina povzroči stečaj kakšne izmed večjih kleti – le te pa proizvedejo skoraj polovico slovenskega pridelka grozdja. Nova vinska zakonodaja je še vedno v pripravi (pri pripravi le te aktivno sodelujemo), vendar tudi z njo ne bomo rešili glavnih težav v slovenskem vinskem sektorju. Največja med njimi je nelojalna konkurenca z vidika davčne obravnave subjektov na trgu. Vinska potrošnja pri nas in po svetu upada, vendar se vinarji s tem borimo z novimi inovativnimi produkti, drugačnim stilom vina in seveda tudi z razpršenostjo prodaje. Ne glede na vse omejitve, s katerimi smo soočeni, se prodaja in tudi kakovost slovenskih vin v tujini povečuje. Vinarji pa se med seboj tudi vedno bolj povezujemo s skupnimi pristopi na trgih.
Predsednik: Gorazd Bedenčič, Puklavec Family Wines, d. o. o.

Podpredsednik: Jure Grubar, Klet Krško, z.o.o.


SEKRETARKA

mag. Tina Buh
tina.buh@gzs.si
01 5898 118

 

ČLANSTVO V EVROPSKEM ZDRUŽENJU
CEEV 

www.ceev.eu 


AKTIVNOSTI V LETU 2024

Združenje slovenskih vinarjev je osrednjo pozornost namenilo ugotavljanju škode in pridobivanju pomoči za izpad dohodka zaradi podnebnih katastrof (pozeba, suša toča). Za vinogradnike in vinarje je bila lani ena najslabših trgatev v zgodovini. Sodelovali smo pri oblikovanju meril za intervencije iz vinske ovojnice Strateškega načrta skupne kmetijske politike po 2023. Skupaj z Veleposlaništvom RS v Pragi smo sodelovali pri promociji vina in kulinarike. Izvedli smo izobraževanje za člane na temo novosti v zakonodaji na področju označevanja vina. Organizirali in izvedli smo ogled prakse izvajanja izotopskih analiz vina na Institutu Jožef Stefan. Aktivno smo sodelovali v delovni skupini ministrstva za pripravo novega Zakona o vinu.


CILJI V LETU 2025

  • Krepitev trajnostne pridelave grozdja in obvladovanje fitosanitarnih tveganj s poudarkom na zatiranju zlate trsne rumenice.
  • Učinkovita izraba sredstev iz vinske ovojnice Strateškega načrta SKP s pomočjo evalvacije in predlogov za izboljšave.
  • Mednarodna promocija in krepitev ugleda slovenskega vina v okviru kulinarične diplomacije.
  • Krepitev znanja, povezovanja in podpore članstvu s strokovnimi usposabljanji ter redno komunikacijo.
  • Zagovorništvo in aktivno vključevanje v oblikovanje vinske zakonodaje.