Kljub umiritvi razmer po burnem obdobju je bil v lanskem letu mlekarski sektor podvržen pritiskom zaradi nadzora nad cenami najbolj priljubljenih živil. Členi v verigi smo kljub temu uspeli zagotoviti visoko kakovostne in dostopne mlečne izdelke. Iz tega izhaja naš najpomembnejši izziv za prihodnost: pri potrošnikih doseči zavedanje, da kakovostne lokalne in trajnostno pridelane hrane ni mogoče proizvesti po nizkih cenah, saj to dolgoročno vodi v rahljanje domačih živilskih verig in grožnjo prehranski suverenosti. Pri tem potrebujemo podporo vseh deležnikov: od kmetov, vlade, medijev, potrošnikov in evropskih institucij.
SEKRETARKA
Sekretarka: Barbara Rupnik barbara.rupnik@gzs.si 01 5898 292
eda.euromilk.org/home.html
Mlekarska konferenca je bila posvečena resnicam in zmotam o mleku ter trajnostnim temam, kot so dobrobit živali, zmanjševanje emisij toplogrednih plinov pri prireji mleka, trajnostna preobrazba in družbeno odgovorne zaveze. Sodelovali smo v delovnih skupinah in odborih pri EDA, med drugim tudi na temo prenove specifičnih pravil za mleko in mlečne izdelke pri izračunu okoljskega odtisa. Organizirali smo predstavitev v zvezi izvajanjem Uredbe o zmanjševanju vpliva nekaterih plastičnih proizvodov na okolje ter pričeli s pregledom stanja na področju embalaže. Zbirali smo statistične podatke s področja mlekarstva ter z MKGP in sektorskim Odborom za mleko sodelovali pri nacionalni promociji mleka in mlečnih izdelkov.
CILJI V LETU 2024