Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij
Združenje za pekarstvo
AKTIVNI ČLANI
Conditus, d. o. o.,
Don don, d. o. o.,
Hlebček, d. o. o.,
Mercator, IP d. o. o.,
Mlinopek, d. d.,
Mlinotest, d. d.,
Pekarna Pečjak, d. o. o.,
Reprokolinska, d. o. o.,
Žito, d. o. o.

 

VODSTVO



Po letih velikih preizkušenj – covid, cena energije, vojna v Ukrajini in njen vpliv na dostopnost osnovnih surovin – je bilo leto 2024 za pekarsko branžo navidezno mirno. Vendar samo navidezno. Pod pokrovom brbotajo številni izzivi, ki jih moramo peki hitro reševati, da bo slovenski potrošnik še naprej užival v najrazkošnejši ponudbi pekarskih izdelkov. Rast stroškov – predvsem dela, volatilnost cen surovin, vedno bolj nekonkurenčno poslovno okolje v Sloveniji, kadrovski tehnični primanjkljaj,… je le nekaj tem, ki nas dnevno spremljajo. Žal je kruh v mnogočem izgubil svoj tradicionalno privilegiran status in postal le eden od izdelkov, ki naj z najnižjo ceno vabi kupce v trgovino. Pekarska podjetja smo spoznala, da ne moremo vsi delati vsega za vsakogar. Iščemo specializacijo z investicijami in reorganizacijami. Predvsem pa izkoriščamo priložnosti, ki nam jih na evropskem trgu puščajo veliki tuji igralci. In tu smo vedno bolj uspešni. Tudi zaradi fleksibilnosti in inovativnosti.
    Predsednik: Danilo Kobal, Mlinotest, d. d.

 

SEKRETARKA


mag. Jana Ramuš Martini
jana.ramus@gzs.si
01 5898 250


ČLANSTVO V EVROPSKEM ZDRUŽENJU

AIBI – mednarodno združenje za pekarstvo,
predsednik za obdobje 2019 – 2022 je Janez Bojc



www.aibi.eu



OPIS AKTIVNOSTI V LETU 2024

Člani združenja so bili aktivni pri izvajanju zavez odgovornosti, na senzoričnem ocenjevanju izdelkov iz področja pekarstva, slaščičarstva in testeninarstva ter v partnerstvu za polnozrnate izdelke. Velik del aktivnosti je bil namenjen optimizaciji javnega naročanja pekovskih izdelkov. Trajnost, kadri, digitalizacija in mednarodni razvoj panoge so bile osrednje teme kongresa AIBI, ki je potekal v Hamburgu. Aktivno smo sodelovali tudi v Strokovnem odboru in Upravnem odboru AIBI. Na Simpoziju Mlinarstvo in pekarstvo v Portorožu smo predstavili stanje mlinarske in pekarske panoge v Sloveniji. Ob izteku mandata so potekale tudi volitve novega predsednika, pri čemer so se člani dosedanjemu predsedniku zahvalili za dolgoletno sodelovanje.

 


CILJI V LETU 2025

    • Standardiziran seznam izdelkov za javna naročila za boljšo konkurenčnost,  predvidljivo proizvodnjo, boljšo logistiko,
    • promocijske aktivnosti za boljšo podobo kruha kot živila – ozaveščanje o pomenu kruha kot kakovostnega, zdravega in lokalnega živila, ter promocija pekovskega poklica,
    • kakovost in varnost živil – ažurno informiranje in ukrepanje, poglobitev znanja o GFSI standardih (IFS, BRC, FSSC22000),
    • trajnostna pridelava pšenice in podnebne razmere – spremljanje evropske pobude SWIE, priprava stališča do merjenja ogljičnega odtisa pšenice ter vključevanje rezultatov v prihodnje promocije in razpise,
    • mednarodno sodelovanje in vpliv  - spremljanje zakonodajnih trendov na nivoju EU, aktivna udeležba na projektih in delovnih skupinah, krepitev glasu slovenske pekarske industrije.