Po letih velikih preizkušenj – covid, cena energije, vojna v Ukrajini in njen vpliv na dostopnost osnovnih surovin – je bilo leto 2024 za pekarsko branžo navidezno mirno. Vendar samo navidezno. Pod pokrovom brbotajo številni izzivi, ki jih moramo peki hitro reševati, da bo slovenski potrošnik še naprej užival v najrazkošnejši ponudbi pekarskih izdelkov. Rast stroškov – predvsem dela, volatilnost cen surovin, vedno bolj nekonkurenčno poslovno okolje v Sloveniji, kadrovski tehnični primanjkljaj,… je le nekaj tem, ki nas dnevno spremljajo. Žal je kruh v mnogočem izgubil svoj tradicionalno privilegiran status in postal le eden od izdelkov, ki naj z najnižjo ceno vabi kupce v trgovino. Pekarska podjetja smo spoznala, da ne moremo vsi delati vsega za vsakogar. Iščemo specializacijo z investicijami in reorganizacijami. Predvsem pa izkoriščamo priložnosti, ki nam jih na evropskem trgu puščajo veliki tuji igralci. In tu smo vedno bolj uspešni. Tudi zaradi fleksibilnosti in inovativnosti.
SEKRETARKA
mag. Jana Ramuš Martini jana.ramus@gzs.si 01 5898 250
ČLANSTVO V EVROPSKEM ZDRUŽENJU
AIBI – mednarodno združenje za pekarstvo, predsednik za obdobje 2019 – 2022 je Janez Bojc
www.aibi.eu
OPIS AKTIVNOSTI V LETU 2024
Člani združenja so bili aktivni pri izvajanju zavez odgovornosti, na senzoričnem ocenjevanju izdelkov iz področja pekarstva, slaščičarstva in testeninarstva ter v partnerstvu za polnozrnate izdelke. Velik del aktivnosti je bil namenjen optimizaciji javnega naročanja pekovskih izdelkov. Trajnost, kadri, digitalizacija in mednarodni razvoj panoge so bile osrednje teme kongresa AIBI, ki je potekal v Hamburgu. Aktivno smo sodelovali tudi v Strokovnem odboru in Upravnem odboru AIBI. Na Simpoziju Mlinarstvo in pekarstvo v Portorožu smo predstavili stanje mlinarske in pekarske panoge v Sloveniji. Ob izteku mandata so potekale tudi volitve novega predsednika, pri čemer so se člani dosedanjemu predsedniku zahvalili za dolgoletno sodelovanje.
CILJI V LETU 2025