Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

Združenje slovenskih pivovarn


Povezava do spletne strani: Združenje Slovenskih pivovarn – za odgovorno in pivu prijazno okolje (zpslo.si) 

AKTIVNI ČLANI

Pivovarna Laško Union d. o. o., pivovarna Green gold, Pivovarna Haler, Pivovarna Hopsbrew, pivovarna Lobik Brewery, Pivovarna Loo-Blah-Nah, pivovarna Maister, pivovarna Mali Grad, Pivovarna Maribor, pivovarna Over Mura, Pivovarna Racon, pivovarna Reservoir dogs, pivovarna Time Brewery, Pivovarna Vizir, pivovarna Zajc, Reset pivovarna, Savinjska pivovarna, Tovarna pivovarna in Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije.

VODSTVO


Predsednik:
Andrej Sluga

Tudi to leto je bilo močno zaznamovano z hudimi epidemiološkimi omejitvami, ki slabo vplivale na poslovanje naše branže. Ponosen sem, da smo ostali povezani, solidarni in aktivni tudi v času najhujših preizkušenj, ki nam jih je prinesla pandemija. Veliko smo naredili tudi na področju povezovanja z gostinci in ostalimi proizvajalci pijač. V drugi polovici leta pa smo snovali projekte, ki nam bodo pomagali pri poslovanju po koncu pandemije.Podpredsednik:
Rok Kregar

 

Leto 2021 se je začelo s popolnim lockdownom in še vedno zaprtim HoReCa segmentom, končalo pa z ogromnimi izzivi v oskrbni verigi in energetsko krizo. Navkljub omenjenim dejavnikom je združenje proslavilo podpis zaveze prostovoljnega označevanja energijskih vrednosti in postavilo pomembne nastavke za ključne projekte v prihodnjem letu.

 Podpredsednik:
Jože Podobnik
 
Kljub izzivom smo nadaljevali s projekti za dvig kulture in odgovornega pitja, podpisali smo zavezo o prostovoljnem podajanju energijske vrednosti piva, pripravili predlog spremembe pravilnika o kakovosti piva, sodelovali v SRIP HRANA pri projektu pivo odlične kakovosti 2021, predvsem pa smo veliko naredili na povezovanju članstva v ZSP.

 


Sekretarka: Alenka Lesjak
alenka.lesjak@gzs.si
01 5898 108

ČLANSTVO V SVETOVNEM ZDRUŽENJU
 

https://brewersofeurope.org/site/index.php

OPIS AKTIVNOSTI V LETU 2022

Aktivnosti so bile povezane z rešitvami za pomoč članom v drugem letu epidemioloških ukrepov. Potekale so aktivnosti za promocijo piva in pivovarjev. Člani združenja so se povezali v ustvarjanju slovenske poti piva, s projektom Odlična piva GZS so odprli poletno sezono piva, na tradicionalni mednarodni dan piva pa smo z zelo uspešnim medijskim dogodkom predstavili največje izzive pivovarjev za bližnjo prihodnost. Sodelovali smo pri pripravi novega Pravilnika za kakovost piva in pri pripravi podlag za testni izračun ogljičnega odtisa proizvodnje piva. Pivovarji so zgradili interno platformo za izmenjavo trajnostnih praks in partnerskega sodelovanja. Pomemben je bil podpis zavez za prostovoljno označevanje energijske vrednosti piva. Skupščina je potrdila novo predsedstvo za naslednji dve leti in načrt dela za naslednje leto.

CILJI V LETU 2021

  • trajnostna in kakovostna proizvodnja in trženje piva, 

  • pravična obdavčitev piva, 

  • dvig pozitivnega ugleda piva in pivovarjev v Sloveniji (B2B dogodki, mednarodni dan piva), 

  • zagon slovenske poti piva, 

  • spremljanje politik, ki vplivajo na položaj piva v družbi.