Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

SENZORIČNO OCENJEVANJE S PODROČJA PEKARSTVA, SLAŠČIČARSTVA IN TESTENINARSTVA

GZS-Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij vsako leto organizira senzorično ocenjevanje s področja pekarstva, slaščičarstva in testeninarstva. Zainteresirana podjetja lahko na ocenjevanje prijavijo izdelke iz kategorij kruha, pekovskega peciva, finega pekovskega peciva, svežih slaščic v hladni verigi, keksov, testenin, izdelkov iz testa in sendvičev. Izdelke ocenjuje strokovni senzorični panel pri čemer se osredotoča na obliko, videz, strukturo, vonj in okus izdelkov ter opredeli njihovo skladnost s kriteriji, ki opredeljujejo odlično kakovost. Podjetja za nagrajene izdelke lahko prejmejo znake: »Odličen pekovski izdelek«, »Odlična sveža slaščica«, »Testenine odlične kakovosti«, »Izdelek iz testa odlične kakovosti«. Poleg tega pa lahko za izdelke, ki so nagrajeni pet let zapored prejmejo poseben znak »Zvezda odlične kakovosti«.

24. SENZORIČNO OCENJEVANJE S PODROČJA PEKARSTVA, SLAŠČIČARSTVA IN TESTENINARSTVA


Na letošnjem senzoričnem ocenjevanju s področju pekarstva, slaščičarstva in testeninarstva je strokovni senzorično panel ocenil rekordno število izdelkov (275) iz kategorij kruha, pekovskega peciva, finega pekovskega peciva, svežih slaščic v hladni verigi, keksov, testenina, izdelkov iz testa in sendvičev.
Zlata priznanja je prejelo 14 podjetij (Conditus d.o.o., Don Don d.o.o., Hlebček d.o.o., Iz krušne peči d.o.o., Konditor d.o.o., Mercator IP d.o.o., Mlinopek d.d., Mlinotest d.d., Pekarna Brumat d.o.o., Pekarna Pečjak d.o.o., PPS-Pekarne Ptuj d.o.o., Sastela d.o.o., Spar Slovenija d.o.o. in Žito d.o.o.. ).

Podeljenih je bilo 236 zlatih priznanj, od tega:
- 97 v kategoriji kruha,
- 33 v kategoriji pekovskega peciva,
- 46 v kategoriji finega pekovskega peciva,
- 32 v kategoriji svežih slaščic v hladni verigi,
- 3 v kategoriji keksov
- 12 v kategoriji testenin
- 6 v kategoriji izdelkov iz testa ter
- 7 v kategoriji sendvičev.

Letošnje leto pa je predstavlja posebno prelomnico predvsem zato, ker je bil letos prvič podeljen znak Zvezda odlične kakovosti tistim izdelkom, ki so pet let zapored dokazovali svojo odlično kakovost in zanjo tudi prejeli zlata priznanja v obdobju 2020-2024.

Znak Zvezda odlične kakovosti je za 65 izdelkov prejelo 9 podjetij (Conditus d.o.o., Don Don d.o.o., Hlebček d.o.o., Mercator IP d.o.o., Mlinotest d.d., Pekarna Pečjak d.o.o., PPS-Pekarne Ptuj d.o.o., Spar Slovenija d.o.o. in Žito d.o.o.).

Vse nagrajene izdelke si lahko ogledate TUKAJ.


Prejemniki zlatih priznanj za izdelke odlične kakovosti 2024

     

   Prejemniki znaka Zvezda odlične kakovosti za izdelke nagrajene v obdobju 2020-2024