Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

ODLIČNI PEKOVSKI IZDELKI 

Na Gospodarski zbornici Slovenije - Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij vsako leto izvedemo ocenjevanje kruha, pekovskega peciva, finega pekovskega peciva, keksov, testenin in svežih slaščic v  hladni verigi pekarskih podjetij, ki s svojimi izdelki dnevno oskrbujejo slovenske trgovske police in javne zavode. Podjetja na ocenjevanje prijavijo tiste izdelke, za katere so prepričana, da so vredni zlatega odličja. Strokovna komisija, ki jo sestavljajo strokovnjaki  z različnih področij s pomočjo kriterijev (videz, vonj in okus) ocenijo prijavljene izdelke. Končna ocena prijavljenih izdelkov je odvisna od  pomanjkljivosti posameznega  izdelka.

JUBILEJNO 20. SENZORIČNO OCENJEVANJE ODLIČNI PEKOVSKI:

V letošnjem letu je potekalo že 20. senzorično ocenjevanje kruha, pekovskega peciva, finega pekovskega peciva, keksov, testenin in svežih slaščic v hladni verigi. Podjetja pekarskega sektorja so na ocenjevanje prijavila rekordnih 225  izdelkov. Število prijavljenih izdelkov po kategorijah je znašalo: kruh (122), pekovsko pecivo (24), fino pekovsko pecivo (39), keksi (6), slaščice -hladna veriga (19), testenine (15).


V čast ocenjevanju je nastala Brošura "Odlični pekovski izdelki".

RAZSTAVA

Nagrajenci so naslednji: ŽitoŽito PC Vrhnika, Žito d.o.o., PC Dolenjske pekarne, Žito d.o.o., PC Gorenjka, Žito d.o.o., PC Maribor,  Conditus d.o.o. ,  Delakorda d.o.o., Don Don d.o.o, Iz krušne peči d.o.o, 

 Mercator IP d.o.o.,  Mlinopek d.d.,  Mlinotest d.d.,  Pekarna Baškovč  d.o.o., Pekarna Brumat d.o.o., Pečjak Slovenija d.o.o., PPS - Ptujske pekarne in slaščičarne d.o.o., Sastela d.o.o.,  Spar Slovenija d.o.o.







  NOVINARSKA KONFERENCA

  Sekcija za pekarstvo in ključne izobraževalne organizacije so podpisali sporazum o krepitvi sodelovanja na področju razvoja kadrov v pekarski panogi. Sporazum so podpisali Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani, Biotehniški center Naklo, Izobraževalni center Piramida Maribor, Biotehniški izobraževalni center Ljubljana, Šolski center Šentjur in Sekcija za pekarstvo pri GZS - Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij. 












   PODELITEV

   Podelitve, ki je potekala na Ljubljanskem gradu se je udeležilo preko 100 predstavnikov iz pekarskih podjetij in institucij. V jubilejnem letu 2020 je strokovna komisija, pod vodstvom dr. Tomaža Požrla iz Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, ocenjevala rekordno število prijavljenih izdelkov, podeljenih pa je bilo rekordnih, 194 priznanj. Skupno je bilo v 20. letih podeljenih 1566 priznanj. Največ priznanj 943, je bilo podeljenih v kategoriji kruha. Število prijavljenih izdelkov je v zadnjih desetih letih, v primerjavi s prvim desetletnim obdobjem, poraslo za 4-krat. 

    

   Izjava za javnost:

   dr. Tatjana Zagorc, direktorica GZS-ZKŽP