Zbornica računovodskih servisov

Po Pustu – post


Pred nami je norčavi pustni čas, ki letos doživi vrhunec v začetku marca. S pepelnično sredo, ko Pusta pokopljemo, pa se po krščanski tradiciji naznanja resno in spokorno obdobje 40-dnevnega posta. Post so poznali že stari narodi. Vedeli so (kar znova osvajamo tudi danes), da je post najvarnejše, najhitrejše in najbolj učinkovito notranje čiščenje organizma, tako fizično kot psihično. Pravilen post v telesu ustvari ustrezne pogoje, da se sproži proces samozdravljenja in tako prinaša številne koristi za zdravje telesa in duha. Poznamo različne oblike poste, pri vseh pa velja, da je boljše ne izvajati posta, kot pa ga izvajati napačno …


Kaj je post?

Post je popolna vzdržnost od hrane. Po mnenju strokovnjakov s področja naravnega samozdravljenja je to najvarnejši, najhitrejši in najbolj učinkovit način zdravljenja za večino bolezni. Pa vendar post sam po sebi ni zdravilo, temveč zgolj način, s katerim zagotovimo ustrezne pogoje, da naše telo vzpostavi in pospeši lastni proces samozdravljenja. Čeprav gre za preprost in vsakomur dostopen način zdravljenja, pa je pravilno izvajanje posta ključnega pomena.

Že stari Egipčani (15. st. pr. n.š.) so pojmovali post kot osnovo za ohranjanje zdravja in mladosti. Tudi Pitagora, Platon in Seneka so se redno postili. Hipokrat (460-375 pr. n. š.), oče sodobne medicine, pa je dobro vedel, da je preobilna hrana vzrok bolezni: »Vsak človek nosi zdravnika v sebi, pri delu mu moramo samo pomagati. Bolj ko hranimo telo, ki ni očiščeno, več škode mu povzročimo.«

Koristi postenja

Med postom naše telo ne porablja svoje energije za prebavo in presnovo hranil, zato jo preusmeri v hitrejše in intenzivnejše zdravljenje, ki temelji na izločanju v telesu nakopičenih strupov, presnovnih in drugih odpadkov, ki dušijo in uničujejo naše celice.

Obenem telo v času posta izkorišča nakopičeno telesno maščobo, zato je tudi izguba odvečnih kilogramov hitra. Pozitivni učinki izločanja nakopičenih strupov pa so tudi:

  • lažje dihanje,
  • bolj enostavno gibanje,
  • povečanje energije,
  • zmanjšanje prebavnih motenj,
  • znižanje previsokega krvnega pritiska in
  • zmanjšanje obremenjenosti srca.

Post pomaga ohranjati telesnih in umskih sposobnosti, učinkovito pa pomaga tudi pri premagovanju različnih odvisnosti, na primer alkohola, kave, tobaka, zdravil in nedovoljenih drog.

S postom dosežemo pravi učinek pomlajevanja, saj stimulira intenzivnejšo regeneracijo celic. Čeprav učinek pomlajevanja deluje na celotno telo, se vidno najbolj odrazi z bolj napeto kožo in lepo poltjo.

Bolje brez posta kot z napačno izvajanim postom

Pred začetkom posta je nujno, da se temeljito seznanimo z načinom izvajanja, z učinki in s pripomočki za post. Lahko se priključimo kateri od strokovno vodenih skupin za izvajanje posta ali preberemo katero od številnih knjig o postu.

Zelo pomembna je priprava na post. Dobro se seznanimo s tem, kaj post je, kako ga je potrebno izvajati, kakšne psihične in fizične odzive našega telesa lahko pričakujemo v času posta in kako ga pravilno zaključimo. Pripravljamo se najmanj dva dni pred načrtovanim postom (osebe z bolj počasnim, lenim delovanjem črevesja pa približno pet dni) - jemo samo sveže sadje z veliko vsebnostjo vode. Priskrbimo pa si tudi vse, kar potrebujemo za nemoteno izvajanje posta.

Pravilno izvajanje posta zahteva določena rutinska opravila. Pomembno je redno klistiranje, priporočljivo je natančno čiščenje ust, jutranja telovadba in tuširanje s krtačenjem telesa in frotiranjem. Čez dan je nujna nekaj kilometrska hoja ali lahek tek (za vzdrževanje visoke zmogljivosti srca) in popiti najmanj 2,5-3 l vode na dan v presledkih.

Potrebno je tudi dovolj spanja, izogibanje stresu in čim več gibanja na svežem zraku. Kajenje, uživanje kave, alkohola, poživil in zdravil je med postom prepovedano. Osebe, ki jemljejo zdravila, se morajo o postu predhodno posvetovati z zdravnikom.

Izjemno pomemben je zaključek posta. Za zdravje je škodljivo, če takoj po zaključku posta preidemo na običajen način prehranjevanja. Vsaj nekaj dni (najbolje kar en teden) je potrebno jesti preprosto, nepredelano zdravo hrano, v majhnih količinah. Pozitivni učinki posta pa se ohranijo le, če se z zaključkom posta spremeni tudi stari (morebitni nezdravi) način življenja.

Kako dolg naj bo post?

Post načeloma lahko traja, dokler je v telesu dovolj hranljivih rezerv za vzdrževanje življenja in normalno delovanje vseh vitalnih funkcij. Za dobro prehranjenega odraslega z optimalno težo velja, da ima telo dovolj hranljivih rezerv približno 2-4 tedne, pri ljudeh s prekomerno težo pa te rezerve zdržijo precej dlje. Dolžino posta pogosto določajo okoliščine izvajanja našega posta, a te največkrat botrujejo (pre) kratkemu času posta. Pri daljšem postu je priporočljivo dnevno merjenje krvnega pritiska in strokoven ali zdravniški nadzor.

Znaki, ki pokažejo, da je telo uspešno razstrupljeno in , da se post lahko zaključi, so naslednji:

  • povrne se pravi občutek lakote,
  • zadah iz ust postane sladek in čist
  • obloge na jeziku in slab okus v ustih izginejo
  • količina sline v ustih se normalizira
  • nekoliko povišanja/znižana telesna temperatura se povrne na normalen nivo
  • srčni utrip se normalizira v številu in ritmu
  • morebitne kožne reakcije izginejo
  • oči zasijejo in vid se izboljša
  • blato izgubi specifičen smrad in urin postane svetlejši

Različni posti

Čeprav je post z vodo po razlagi naravnega samozdravljenja edini pravi post, se danes mnogi postijo tudi s presnimi sokovi, zelenjavnimi sokovi, s čaji in sokovi , s sadjem in zelenjavo, … Pri slednjih gre dejansko za razstrupljevalne diete, saj so celo presni sokovi hrana, za katero mora telo nameniti del svoje energije za njeno prebavo in presnovo, namesto da bi svojo energijo v celoti usmerilo v izločanje strupov in samozdravljenje. Pa vendar imajo tudi ti načini razstrupljanja odlične učinke za zdravje in jih nikakor ne gre zanemariti.  

 

V tej številki preberite še:

Zdravje meseca: NAJPREJ ZDRAVJE, POTEM SLUŽBA

Hrana zdravi: REPA (NA VEČ KOT EN NAČIN)

Zdrava pisarna: KAJ DIHAMO

Razgibajmo se!: TRENING ZA OČI

Sprostitev: TAPKAMO ZA ZDRAVJE

Strokovni nasvet: mag. Mojca Brezavšček: NA POMOČ, STRANKE NAPADAJO!

 

Zdrave novice za vas pripravlja

 


Projekt Celosten pristop k sistematični promociji in izboljšanju zdravstvene ozaveščenosti zaposlenih (zavarovanih oseb) v računovodskih servisih in zmanjšanju absentizma v dejavnosti je na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje projektov za promocijo zdravja v letu 2013 in 2014 finančno podprl Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.


Avtor: Zbornica računovodskih servisov