Zbornica računovodskih servisov

Trening za oči


Čeprav smo vajeni, da je poslabšan vid nekaj povsem običajnega, kar zlahka rešujemo z očali in dioptrijo, je morda prav, da se vprašamo: Zakaj sploh pride do tega? Čeprav se je proizvodnja okvirjev in stekel razvila v samostojno znanost in uspela doseči status očal kot okrasja tudi v modnem smislu, pa si vendarle večina med nami, ki brez pripomočka ne more videti popolno, želi prav to: dobro videti brez očal. Bi si želeli pomagati svojim očem do boljše kondicije? Obstajajo načini, da si popravimo vid! Preproste vaje za oči nam lahko prinesejo lepe rezultate, vsekakor pa nam lahko pomagajo, da ohranimo prožnost in koordinacijo oči.

  

Kako deluje vid?

Zakaj se okvari? Verjetno se je to že vprašal vsak med nami, ki za svoje normalno delovanje vsakodnevno potrebuje pripomoček – očala. Podobno kot drugi organi v telesu, ki jih poganjajo mišice, so tudi naše oči odvisne od svojega »kompleta« očesnih mišic. Tudi oči pri ponavljajočem se nepravilnem delovanju in pogojih oslabijo, se obrabijo oziroma ne delujejo več popolno.

Od prilagoditve do okvare

Človeško oko je ustvarjeno za vid, ki služi človeku za preživetje. Ko se je človek razvil do sedanje podobe, seveda njegovi pogoji preživetja niso bili delo za pisalno mizo, pač pa divjina, narava in široko obzorje. Zato je človeško oko ustvarjeno (kar velja tudi za večino živali) kot daljnovidno – to pomeni dobro videti na daleč. Ker pa smo si ljudje zamislili drugačno obliko življenja, se zaprli v stanovanjske škatle, natisnili gore knjig, katerih črke lahko beremo zgolj od blizu, si postavili pisalne mize in nanje položili še svetlobni ekran ter se namenili, da bomo tako preživeli nekaj ur dnevno, je povsem normalno, da se naše očesne mišice prilagajajo in se trudijo ugoditi naši zahtevi. Posledica je velika mera stresa v naših očeh, utrujenost in končno – prilagoditev v obliki različnih okvar vida.

Trening vida

Danec Leo Angart je razvil posebne vaje za oči, s katerimi si lahko ponovno izostrimo vid in morda celo za vedno odložimo očala. Njegov postopek je enostaven, temelji na rednem izvajanju določenih vaj (ki so različne, glede na okvaro vida), najbolj enostavno je odpraviti astigmatizem ali kratkovidnost tja do dioptrije – 2,5. Za to po njegovih pričevanjih in izkušnjah udeležencev njegovih tečajev (nekajkrat na leto obišče tudi Slovenijo) potrebujemo dober teden rednega dela. Za višje dioptrije je potrebno več dela, po korakih. Tudi daljnovidnost je mogoče odpraviti razmeroma hitro ob rednih vajah. Vaje so povsem preproste, tudi pripomočke si lahko izdelamo sami. Več o metodi in razlagah pa si lahko ogledamo na povezavi www.vision-training.com, kjer je zapisan tudi kontakt v Sloveniji.

Še posebej so zanimivi njegovi tečaji za otroke – ki jih lahko na ta način obvarujemo pred slabšanjem vida, saj so njihove oči še precej manj utrujene in so rezultati izjemno hitri. Njegova metoda temelji na vajah, ki jih je že konec devetnajstega stoletja razvil dr. Bates, del vaj predstavljajo posebne vizualizacije in akupresurne masaže. Mnoge vaje pa so izjemno podobne tudi osmim jogijskim vajam za utrjevanje očesne gibčnosti, ki jih predstavljamo tukaj.

Vaje za gibčne oči

Očesno mišičje s časom in našim delovanjem postane ohlapno ali zategnjeno, slaba prekrvavitev očesnih tkiv pa povzroča slabše delovanje vida. Podobno kot pri jogi, ki deluje na celotno prožnost in koordinacijo telesa, so tudi očesne jogijske vaje namenjene spodbujanju in krepitvi oči. Vadba traja le nekaj minut, izvajamo pa jih lahko enkrat ali dvakrat dnevno –zjutraj in zvečer. Če nosimo očala, jih enostavno odložimo med izvajanjem vaj, leče pa (če nas ne motijo), lahko ostanejo nameščene kot običajno.

Začnimo vaditi z eno ali dvema vajama naenkrat in postopno dodajamo naslednje. Vedno jih izvajamo v predlaganem zaporedju. Usedemo se tako, da nam je udobno, vendar z zravnano hrbtenico. Dihanje naj bo čim bolj naravno in sproščeno. Zelo pomembno je, da med vadbo ne premikamo glave, ampak samo oči, sicer se mišice ne bodo napele v smeri, kot je zaželeno pri vaji. Vsako vajo ponovimo petkrat ali šestkrat, začnemo in končamo jo vedno na isti točki. Med posameznimi vajami oči zapremo in sprostimo. Lahko si pomagamo tudi s polaganjem dlani na zaprte oči.

1. vaja: Oči premikamo navpično, v smeri gor - dol. Odpremo oči pogledamo visoko v strop in navzdol, globoko v tla, nekajkrat ponovimo, zapremo oči in jih sprostimo.

2. vaja: Oči premikamo vodoravno, v smeri levo - desno. Odpremo oči, pogledamo v skrajni desni kot in nazaj v skrajni levi kot, med premikanjem ne spuščamo pogleda navzdol ampak sledimo navidezni vodoravni črti od ene strani do druge. Nekajkrat ponovimo, zapremo oči in jih sprostimo.

3. vaja: Oči premikamo diagonalno: v smeri desno zgoraj – levo spodaj in levo zgoraj – desno spodaj. Odpremo oči, pogled usmerimo v zgornji desni kot našega vidnega polja, vse do skrajne točke, nato pogled preko navidezne ravne poševnice usmerimo navzdol v skrajno levo točko in znova navzgor v zgornji desni kot. Po petih ali šestih ponovitvah končamo v zgornjem desnem kotu, oči zapremo in jih sprostimo. Nato vajo ponovimo po nasprotni diagonali. Začnemo v zgornjem levem kotu, nekajkrat ponovimo in tudi končamo v zgornjem levem kotu. Nato oči zapremo in jih sprostimo.

4. vaja: Krožimo z očmi. Oči vodimo po navidezni krožnici, ki naj se širi vse do roba vidnega polja. Predstavljajmo si zares veliko uro, oči pa vodimo počasi po krožnici v smeri urnega kazalca. Oči odpremo, pogled usmerimo navzgor na št. 12 in naprej po številčnici desno proti št. 1, 2, 3 … do 12 ter krožimo naprej. Petkrat ponovimo, zapremo oči in jih sprostimo. Vajo nato izvedemo še v nasprotni smeri. Spet začnemo na št. 12, le da zdaj oči vodimo v smeri 11, 10, 9 … Znova ponovimo petkrat, zaključimo na vrhu številčnice, zapremo oči in jih sprostimo.

5. vaja: Oči premikamo polkrožno. Začnemo v skrajnem desnem kotu navidezne krožnice, nato z očmi sledimo po zgornji polovici krožnice vse do skrajnega levega kota, nato znova nazaj v desno. Nekajkrat ponovimo, zapremo oči in jih sprostimo. Nadaljujemo s sledenjem pogleda po spodnji polovici krožnice, tudi tu začnemo in končamo v desnem kotu vidnega polja.

6. vaja: Ostrimo si pogled na svoj palec. Dlan roke stisnemo v pest, iztegnemo palec, roko pa iztegnemo pred seboj toliko, da je pogled na palec izostren. Nato začnemo palec počasi pomikati proti obrazu in sočasno ostrimo naš pogled. Obratno delamo, kadar smo kratkovidni, torej začnemo bližje, kjer je naš pogled dovolj izostren in postopoma oddaljujemo palec, dokler ni pogled moten in ga znova malce približamo. Vajo izvajamo zelo počasi, palec približamo obrazu na razdaljo, ki za oči ni moteča. Ko zaključimo, zapremo in sprostimo oči. Če imamo različni dioptriji na obeh očeh, začnemo z bolj obremenjenim očesom, izvajamo vaji za vsako oko posebej.

7. vaja: Ostrimo vid na daleč in na blizu. Pogled izostrimo na predmetu ali točki, ki je oddaljena vsaj nekaj metrov, pogled počasi približujemo, vse do konice svojega nosu, izostrimo in se počasi spet oddaljimo. Po nekaj ponovitvah zapremo oči in jih sprostimo.

8. vaja: Sklepna vaja je dejansko namenjena dovajanju energije in umirjanju oči. Medtem ko so oči še vedno zaprte, močno podrgnemo eno dlan ob drugo. Vroče dlani položimo prek vek tako, da nanje ne pritiskamo, temveč samo zatemnimo prostor nad vekami, prsti so v lasišču. Oči posrkajo toploto vase in se v temi spočijejo. Nazadnje še s konicami prstov nežno pomasiramo veke iz notranjih kotičkov navzven.

Vaje lahko ponavljamo kolikor in kadarkoli želimo ali ko občutimo, da smo utrujeni, da so oči napete, da morda vidimo slabše (kar je povsem normalen pojav pri utrujenih očeh!). Zelo blagodejno bo dela tudi toplo hladna kopel za oči, ki si jo pričaramo z enostavno brisačko, ki jo namočimo najprej v zelo toplo vodo, z njo prekrijemo oči, da se mišice povsem sprostijo ob toploti. Nato pa jim privoščimo poživitev s hladno vodo. Predvsem je to očesno knajpanje priporočljivo za jutranje bujenje.

 

V tej številki preberite še:

 

Zdravje meseca: NAJPREJ ZDRAVJE, POTEM SLUŽBA

Razstrupimo se!: PO PUSTU - POST

Hrana zdravi: REPA (NA VEČ KOT EN NAČIN)

Zdrava pisarna: KAJ DIHAMO

Sprostitev: TAPKAMO ZA ZDRAVJE

Strokovni nasvet: mag. Mojca Brezavšček: NA POMOČ, STRANKE NAPADAJO!

 

 

Zdrave novice za vas pripravlja

 


Projekt Celosten pristop k sistematični promociji in izboljšanju zdravstvene ozaveščenosti zaposlenih (zavarovanih oseb) v računovodskih servisih in zmanjšanju absentizma v dejavnosti je na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje projektov za promocijo zdravja v letu 2013 in 2014 finančno podprl Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.


Avtor: Zbornica računovodskih servisov