Zbornica za poslovanje z nepremičninami

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

Prijava na aktualne novice ZPN

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: Predlog sprememb in dopolnitev Zakona o avtorskih in sorodnih pravicah in Zakona o kolektivnem upravljanju avtorskih in sorodnih pravic

    Pravna služba GZS obvešča, da so na Vladi Republike Slovenije določili besedili predloga novel Zakona o avtorski in sorodnih pravicah (ZASP-I)in Zakona o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic (ZKUASP-A). Vlada predlaga sprejem zakonov po nujnem postopku. Bistveni cilj sprememb je prenos Direktiv Evropske unije.

     

    Predlog novel Zakona o avtorski in sorodnih pravicah (ZASP-I)

    Predlog novele uvaja, da bojo lahko določene organizacije v določenih primerih uporabljale dela brez dovoljenja avtorja in brez plačila. Mogoče bi bilo za besedilno in podatkovno rudarjenje, ohranjanje kulturne dediščine, uporabo del izven pravnega prometa. Ureditev se ne bi nanašala na omejitve za ponazoritev pri poučevanju v digitalnem okolju (avtorji bi prejeli nadomestilo).

     

    Dodatno novela uvaja pravično plačilo avtorjem in izvajalcem v pogodbah za izkoriščanje njihovih del oz. izvedb. Do nadomestila bojo upravičeni tudi filmski igralci in filmski producenti. S tem bi se spremenile tudi določbe o evidencah dohodka ter obveznosti poročanja avtorju in izvajalcu o ustvarjenem prihodku ter spremembah pogodb, ki določajo uporabo njihovih del.

     

    Dodatno novela uvaja nove pravice založnikov medijskih publikacij s sedežem v EU. Pridobijo izključno pravico reproduciranja in dajanja na voljo javnosti svoje medijske publikacije.

     

    Predlog novel Zakona o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic (ZKUASP-A)

    Predlog novele ohranja obvezno izvrševanje avtorske pravice preko kolektivnih organizacij za kabelsko retransmisijo in določa to obveznost tudi za vse oblike ponovnega prenosa prvotnega radiotelevizijskega signala (retransmisija). Kolektivno upravljanje bo obvezno tudi v primeru nadomestil za uporabo avdio-vizualnih del (razen pri pravici filmskega producenta v primeru predvajanja v kinematografih, in če bo delo predvajala RTV organizacija s svojimi RTV signali).

     

    Dodatno predlog novele uvaja upravičenje avtorja do primernega deleža prihodka, ki ga prejme založnik medijske publikacije v primeru uporabe spletnih člankov časopisnih hiš s strani drugih spletnih ponudnikov, ki zbirajo novice. Uporabljeno naj bi bilo enakopravno delilno razmerje (50 % nadomestila dobi avtor, 50 % nadomestila dobi založnik medijske publikacije).

     

    Z namenom, da se v postopek sprejemanja zakonodaje vključi stališča članov GZS in pridobi tudi dodatne predloge, vas prosimo za posredovanje predlogov k priloženim zakonom.


    Vaše morebitne pripombe in predloge k predlogom nam lahko posredujete do 5. septembra 2022  na naslov: pravnasluzba@gzs.si.

    Fotogalerija





     

    Arhivi