Zbornica za poslovanje z nepremičninami

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

Prijava na aktualne novice ZPN

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: Odkup zemljišča za dostop do večstanovanjske stavbe

    VprašanjeNa Zbornico se obračam z vprašanjem, s kolikšno večino morajo etažni lastniki odločati za odkup zemljišča (parcele), ki vodi do večstanovanjske stavbe preko zasebne parcele? Parcela predstavlja del dostopne ceste do skupnega dvorišča. Neposreden dostop bi stanovalci lahko uredili z drugega dela dvorišča, vendar so iz objektivnih razlogov opustili ta stari uvoz na dvorišče.

    Odgovor: Glede na to, da gre pri nakupu zemljišč s strani etažnih lastnikov za spremembe v razmerju med skupnimi in posameznimi deli, za posebne omejitve rabe posameznih delov in skupnih delov ter spreminjanje rabe skupnih delov, za spremembe sporazuma o določitvi solastniških deležev, za vsa gradbena dela in izboljšave, za katere je treba pridobiti gradbeno dovoljenje, ter za uporabo stanovanja v druge namene je potrebno soglasje vseh etažnih lastnikov. Navedeno seveda velja le v primeru, da želijo etažni lastniki kupljeno nepremičnino določiti za skupni del večstanovanjske stavbe. V nasprotnem primeru seveda takšno nepremičnino lahko kupijo tudi samo etažni lastniki, ki se z nakupom strinjajo in postanejo njeni izključni (so)lastniki. Res pa je, da morajo potem tudi sami skrbeti zanjo in jo vzdrževati, po drugi strani pa lahko drugim etažnim lastnikom tudi preprečijo njeno uporabo.

    Če bi torej v konkretnem primeru šlo za nakup nepremičnine, ki bi bila nujna za zagotovitev dostopa do stavbe in s tem za njeno nemoteno obratovanje, bi mogoče v tem primeru lahko zagovarjali celo odločanje z navadno večino. Vendar smo v vprašanju že razbrali,  da ima stavba dostop že zagotovljen. Torej gre v vsakem primeru za posel, ki presega redno upravljanje.

    V naslednjem koraku pa lahko na podoben način analiziramo še relevantne določbe SZ-1. Določba prvega odstavka 29. člena tako določa, da etažni lastniki stavb, za katere se uporabljajo določbe SZ-1, ne glede na določbo 67. člena SPZ o poslih, ki presegajo okvir rednega upravljanja stavbe, odločajo s soglasjem več kakor treh četrtin etažnih lastnikov glede na njihove solastniške deleže. Na podlagi navedene določbe bi se potencialno lahko postavili na stališče, da v primeru večstanovanjske stavbe za nakup nepremičnine zadošča tričetrtinsko soglasje etažnih lastnikih.

    Zgoraj navedeno predstavlja zgolj mnenje strokovne službe Zbornice za poslovanje z nepremičninami, ki v nobenem primeru za naslovnika ni zavezujoče, poleg tega pa za njegovo pravilnost ne moremo prevzeti kakršnekoli odgovornosti. Mnenje vam lahko služi kot opora pri vašem razumevanju relevantnih predpisov in pri sprejemanju nadaljnjih odločitev. V kolikor potrebujete zavezujočo razlago besedila predpisov s stanovanjskega področja, pa se morate z vašim vprašanjem obrniti na pristojno ministrstvo, tj. Ministrstvo za okolje in prostor.

    Fotogalerija





     

    Arhivi