Zapri

Novice


Arhiv: Naša sporočila z Megre 2022 - podražitve v gradbeništvu

Drugi dan mednarodnega sejma MEGRA 2022 je pod pokroviteljstvom Zbornice gradbeništva in industrije gradbenega materiala, NLB in MEGRE 2022 potekal strokovni simpozij z naslovom Podražitve v gradbeništvu: obveznosti, pristojnosti in pravice pogodbenih partnerjev. Predstavljeni so bili ekonomsko pravni aspekti reševanja problematike rasti cen gradbenih materialov, izdelkov in polizdelkov.  Predavateljice in predavatelji so bili iz Odvetniške pisarne Koršič in Prebil, Zbornice gradbeništva in industrije gradbenega materiala, javnih naročnikov 2TDK in DARS, Ministrstva za javno upravo - Direktorata za javna naročila, izvajalca Gorenjske gradbene družbe ter NLB.  V sklopu dogodka je bila organizirana tudi okrogla miza na temo možnosti zmanjšanja poslovnih tveganj, do katerih v zadnjem obdobju prihaja pri izvajanju investicijskih projektov.

Na dogodku smo osvetlili pogodbena razmerja med naročniki in izvajalci del v luči reševanja trenutnih ekonomskih težav zaradi nastale situacije na trgu gradbenega materiala in proizvodov, predvsem pa prikaz pogodbenih obveznosti, pristojnosti in pravic, ki jih imajo pogodbeni partnerji v okviru sklenjenih pogodb pri iskanju možnih rešitev. Z veseljem smo ugotovili, da so javni naročniki v pretežni večini že pristopili k dialogu in so pripravljeni na iskanje rešitev v prid obeh strank. Sledil je podroben prikaz argumentov izvajalca, saj so si pravniki in naročniki enotni, da je dokazno breme na strani izvajalca. Manj določeno je, kdo in kako bo presojal, kaj je dokaz in kaj ni. 

G. Ficko (GZS ZGIGM) je poudaril, da je sistem indeksacije (kot rešitev za podražitve) že uveljavljena in preverjena metoda in nikakor NI nova metoda. Sistem indeksacije ni popoln (GZS ZGIGM je v procesu njegove izpopolnitve in izboljšave), je pa vseeno najboljša (objektivna) možnost, ki je naročnikom na voljo kot sistemska rešitev reševanja podražitev v gradbeništvu. 
Izkazalo se je še, da je večina naročnikov prišla do spoznanja, da bo treba podražitve v gradbeništvu vzeti kot dejstvo in temu prilagoditi ravnokar začete, tekoče in načrtovane gradbene investicije za dosego ciljev. Nezaključene investicije bodo naročnikom namreč povzročale precej večjo škodo in daljnosežne negativne posledice za vse udeležence, kot pa jih bodo trenutno cenovne prilagoditve novim razmeram.

PREZENTACIJE PREDAVATELJEV Z MEGRE 22.4.2022:
01 - Maja Koršič-Potočnik-MEGRA 2022 (Odvetniška družba Koršič in Prebil).pdf
02 - Marko Majstorovic-MEGRA 2022 (Odvetniška družba Koršič in Prebil).pdf
03 - Gregor Ficko-MEGRA 2022 (ZGIGM).pdf
04 - Dejan Bogataj-MEGRA 2022 (GGD).pdf
05 - Urška Skok-Klima-MEGRA 2022 (MJU - Direktorat za javna naročila).pdf
06 - Eva Vratarič-MEGRA 2022 (DARS).pdf
07 - Kristjan Novak-MEGRA 2022 (2TDK).pdf
08 - Marko Furlan-MEGRA 2022 (NLB).pdf 

posnetek prezentacije NLB in okrogle mize TUKAJ>>>

Fotogalerija

Fotogalerija

 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.