Zapri

Novice


Arhiv: Digitalizacija cestnega prometa

GZS – Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala je včeraj gostila brezplačni strokovni dogodek »Uvajanje digitalizacije v cestnem prometu - predstavitev aplikativnega analitičnega sistema »VIALYTICS« za spremljanje in analizo stanja ter določanje potrebnih ukrepov na cestah za povečanje njihove prometne učinkovitosti in varnosti«. Predstavitev je požela veliko zanimanje, udeležilo se je je preko 100 udeležencev, ki se ukvarjajo s problematiko upravljanja in vzdrževanja državnih in občinskih cest in prometne varnosti. 

Zahteve uporabnikov cestnega omrežja pri nas in v tujini so vedno večje, zato v sodobnem cestnem gospodarstvu uvajanje digitalizacije postaja vedno bolj pomembno. Še bolj pomembno in aktualno postaja vprašanje, kako bi lahko z umetno inteligenco učinkovito upravljali in vzdrževali cestno omrežje ter tako povečali prometno učinkovitost in varnost prometa. Stremljenje k tem ciljem od upravljavcev in vzdrževalcev cest zahteva redno in analitično spremljanje njihovega stanja. V veliki večini to počno z rednimi fizičnimi ogledi posameznih cestnih lokacij in popisi stanja, a takšni postopki se zaradi njihove zamudnosti vedno bolj izkazujejo kot neučinkoviti. Z uvajanjem digitalizacije procesov tudi v cestnem gospodarstvu lahko kot pri mnogih drugih težavah postopke spremljanja stanja na cestah optimiziramo z uporabo umetne inteligence. V Sloveniji že lahko uporabljamo pametni sistem, ki uporabnikom priskrbi ažurne fotografije stanja cestišč, jim ponuja samodejne in analitične ocene stanja in tako poenostavlja njihovo vsakodnevno delo.

Sistem preko snemanja s pametnim telefonom in aplikacije »VIALYTICS« omogoča neodvisno beleženje stanja na cestah ter sprejemanje potrebnih ukrepov za njegovo izboljšanje. Sistem deluje na principu foto snemanja cestnega prečnega profila. Aplikacija vsake štiri metre posname prečni profil ceste in na podlagi posnetkov s pomočjo nevtronskih mrež izvede analizo stanja na cesti. Algoritem samodejno zazna poškodbe in jih razvrsti v ustrezen razred poškodb vozišča. Z vrednotenjem dinamičnih zemljevidov tako lahko na enostaven in učinkovit način ugotavljamo trenutno stanje cest ter določamo in prednostno razvrščamo ustrezne ukrepe za njihovo sanacijo. To omogoča trajnostno in učinkovito upravljanje vzdrževanja cest. Sistem je primeren za vse, ki se ukvarjajo s problematiko upravljanja in vzdrževanja državnih in občinskih cest: državne organe, lokalno samoupravo, cestna in komunalna podjetja, režijske obrate ipd.

Aplikativna rešitev analitičnega sistema temelji na uporabi aplikacije za pametne telefone, s katero lahko lastniki, upravljalci in vzdrževalci naredijo svoje ceste in poti sodobnejše in varnejše.