Zapri

Novice


Arhiv: Obvezno elektronsko vlaganje zahtevkov za povračilo izplačanega nadomestila prek sistema SPOT ali vmesnika eNDM od 1.1.2023

Novela vsebuje določbo o obveznem elektronskem vlaganju zahtev za povračilo izplačanega nadomestila prek sistema SPOT za delodajalce, ki so vpisani v Poslovni register Slovenije (PRS). Zahtevke za refundacijo v papirni obliki bodo lahko vlagali le delodajalci, ki so fizične osebe, in sicer za delavce, ki so zavarovani z zavarovalno podlago 016 (za gospodinjske pomočnice, osebne tajnice, delavce na kmetiji in podobno). Soglasje za obvezno uvedbo elektronskega vlaganja zahtevkov smo podale vse delodajalske organizacije. Elektronsko vlaganje zahtevkov bo delodajalcem zagotovilo večje prihranke pri času in sredstvih, hkrati pa bo pozitivno vplivalo na roke za obdelavo in nakazilo zahtevkov za refundacije nadomestil na Zavodu.

Arhiv: Intervju z direktorjem ZGIGM: Panoga pričakuje zavezujoč večletni investicijski ciklus države - EOL 157

Zeleno gradbeništvo, država in razpisi, Jože Volfand Zmerni optimizem v gradbeni panogi ostaja tudi v letu 2021. Temelji na načrtih države glede zagona največjih infrastrukturnih projektov na področju cestnega in železniškega prometa, delno pa tudi na gospodarskih kazalcih zadnjega polletja 2020. O tem je mag. Gregor Ficko, direktor Zbornice gradbeništva in industrije gradbenega materiala, prepričan navzlic temu, da se je krivulja rasti v decembru drastično znižala. A razpisov ni malo. V stanovanjski gradnji je živahno, čeprav tudi ovir ne manjka. Ena med njimi je umeščanje objektov v prostor. Gradbeništvo pa sicer predvsem potrebuje zavezujoč 5-letni investicijski ciklus države, meni mag. Gregor Ficko. Čeprav je gradbeništvo med panogami, ki so se v krizi najmanj skrčili, je še daleč od nekdanje rasti in poslovne uspešnosti. Lani februarja je Zavod RS za zaposlovanje napovedal, da bodo delodajalci do konca leta potrebovali več kot 30.000 delavcev. Se je to zgodilo? Kakšna bo predvidoma bilanca?

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.