Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala

Novice


Arhiv: Razpis Eco Innovation 2013 (program CIP)

Evropska komisija je maja objavila javni razpis za eko inovacije (na področju recikliranja materialov, v sektorju hrane in pijače, skrbi za vodo, produkti, vezani s trajnostno gradnjo, "green business").

Kdo se lahko prijavi:

vse pravne osebe, vendar daje Evropska komisija (EK) prednost malim in srednje velikim podjetjem

(MSP) ter zasebnemu sektorju (okoli 70% projektov oddanih od MSP-jev oz. 80% projektov iz zasebnega sektorja).

Upravičene države:

Upravičene so vse države EU ter določene države izven EU kot na primer Albanija, Hrvaška, Makedonija, Črna gora in Srbija ter EFTA države.

Proračun: Na voljo je 31.585.000€ za projekte iz celotne EU.

Maksimalni proračun za posamezne projekte ni določen, povprečno sofinanciranje projekta obsega 750.000€ (povprečna celotna vrednost projektov torej dosega 1.500.000€).

Sofinanciranje: 50% stroškov projekta in sicer za osebje, zunanje izvajalce, potovanja, amortizacijo opreme in infrastrukture, druge stroške ter neposredne stroške (pavšal).

Katere projekte se lahko prijavi?

Razpis je namenjen uvajanju ekoloških inovativnih proizvodov, metod, storitev in procesov na trg, katerih cilj je preprečevanje ali zmanjševanje vplivov na okolje, oziroma doprinos k optimalni uporabi virov. Letošnji razpis obsega pet glavnih prednostnih področij:

-recikliranje materialov: izboljšanje kakovosti recikliranih izdelkov;razvoj inovativnih izdelkov iz recikliranega materiala; poslovne inovacije za izboljšanje konkurenčnosti dejavnosti s področja reciklaže;

-trajnostni gradbeni proizvodi: gradbeni proizvodi in z njimi povezani procesi, ki znižujejo porabo virov, emisije CO2 in nastajanje odpadkov;

-sektor hrane in pijače s prioritetnim področjem mesa,mesnih izdelkov, proizvodi iz mleka. Sofinancirani bodo projekti na področju boljše rabe naravnih virov; zmanjševanje nastajanja odpadkov; logistika in distribucija izdelkov / storitve, ki zmanjšujejo negativen vpliv na okolje;

-voda: nižanje porabe vode za najmanj 30%; zmanjševanje odpadnih voda in s tem povezane rešitve, ki zmanjšujejo negativen vpliv na okolje; pametna distribucija vode, ki omogoča prihranek pri porabi vode, kemikalij in drugih virov v različnih industrijskih sektorjih;

-okolju prijazna podjetja: namenjeno MSP, da izboljšajo svojo okoljsko usmerjenost, zmanjšajo negativen vpliv na okolje(npr. z uvedbo postopka življenjskega cikla (LCCA); z uvedbo ekoloških inovativnih metod in procesov; z uvedbo eko-dizajna itd).

EK bo sofinancirala projekte, ki bodo premostili vrzel med razvojem in komercializacijo ekoloških rešitev z uvedbo inovativnih metod, procesov, izdelkov in storitev na trg EU. Prednost bodo imeli integrirani projekti, ki povezujejo različne ekološke vidike (zmanjševanje odpadkov, izboljšanje recikliranja, znižanje porabe vode ipd).

Nasveti glede prijave in pogovor o projektni ideji:

Antonija Božič Cerar

Simona Rataj

Kateri projekti ne bodo sofinancirani?

-Projekti v fazi raziskav in razvoja (npr. vse faze do delujočega prototipa, tehnične demonstracije). Razpisi za raziskovalne projekte so na voljo v 7. okvirnem programu.

-Projekti s področja energetike (učinkovita raba energije oz. energetska učinkovitost). Program, ki vključuje to področje, je Intelligent Energy Europe.

-(izključno) promocijski ali trženjski projekti; trženje izdelkov/storitev je lahko del projekta!

-Projekti, katerih glavne aktivnosti so organiziranje konferenc ali izobraževanj; udeležba na sejmih ali delavnicah pa je lahko del projekta!

-Projekti za razvoj programskih orodij (vključno z EMAS).

Ali so potrebujem tuji partnerji?

Konzorcij s tujimi partnerji ni potreben, prijavi se lahko le en prijavitelj. zelo priporočljivo, da imate vsaj enega tujega partnerja, ker mora projekt imeti evropsko dodano vrednost. V lanskem razpisu je sodelovalo povprečno 3,4 partnerjev v enem projektu.

Rok oddaje: 5. september 2013, do 17.00 uri preko elektronske prijave

Kakšne so možnosti za uspeh?

Lani je EK prejela 284 prijav, odobrenih je bilo 50 projektov, dejansko sofinanicranih pa 45.

Okvirna stopnja uspešnosti tako znaša 17%.

EK ponuja možnost tako imenovanega »pre-screening-a« projektov. Prijavitelj lahko na GZS oz. neposredno na EK pošlje 2-stranski povzetek predlaganega projekta in tako pridobi mnenje o skladnosti projekta s programom Eco Innovation. Pre-Screening projektov lahko posredujete na GZS oz. EK predvidoma do 22.8.2013.

Kako najdem partnerje?

Lahko se obrnete na GZS, ki je član Europe Enterprise Network in vam bomo pomagali najti

ustreznega partnerja v tujini. Lahko pa tudi sami iščete partnerja preko orodij na spletnih straneh EK.

Razpis je objavljen na TEJ STRANI.

Drugo koristno gradivo

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.